fbpx

Csupán az elektronikai hulladék ötödét képes újrahasznosítani az emberiség

Növelné a Magyarországon keletkező elektronikai hulladék újrahasznosításának arányát a kormány. A cél, hogy az ide települő cégek nyersanyagként hozzájuthassanak a kidobott gépekből kinyert értékes anyagokhoz. Minden megoldás jobb annál, mintha a régi hűtők, mosógépek vagy tévék az illegális szemétlerakókban, esetleg az utak menti árkokban végzik – írja a hirado.hu.

Használt hűtők, televíziók, telefonok. Az elektronikus eszközökből származó hulladékból egy friss felmérés szerint évente mintegy 50 millió tonna keletkezik világszerte. Ennek a hatalmas mennyiségnek ráadásul csupán az ötödét képesek újrahasznosítani. A veszélyes hulladéknak számító elektronikus eszközök sokszor a nem megfelelő kezelés miatt illegális szemétdombokon kötnek ki.

Ahogy az eszközök szemétként törnek és repedeznek, nehézfémek kerülhetnek a talajba, amik a talajvizeket elérve komoly környezeti károsodásokat okozhatnak, és visszakerülhetnek az élő szervezetekbe is – mondta Vitányi Márton környezet- és hidrotechnológus.

Magyarországon becslések szerint 170 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, az uniós előírásoknak megfelelően ennek 60 százalékát hasznosítják újra. A lakosság hulladékudvarokban, illetve az elektromos készülékeket árusító boltokban adhatja le a használt eszközeit. Az összegyűjtött elektronikus szemét fémhulladék telepekre kerül, ahol előkészítik az újrahasznosításra.

Tihanyi Ervin, az Inter Metál Recycling Kft. elektronikai hulladék üzletágvezetője az M1 híradójában elmondta: a berendezések veszélyes anyagainak eltávolítása az elsődleges feladat, és a hasznosítható anyagoknak a termelésbe való visszaforgatása is fontos. A réz, vas, alumínium, valamint a nemesfémek azok az anyagok, amik megtalálhatók ezekben a berendezésekben.

A kormány szeretné elérni, hogy az e-szemétből származó fémeket a Magyarországra települő gyárak nyersanyagként hasznosítsák újra.

Ezzel vonzó alternatívát teremtünk, hiszen a gyárak, gyáregységek itthon biztosított alapanyaghoz juthatnak, és nem kell például kínai beszerzési piacról ritka földfémeket beszerezniük – mondta Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár.

Becslések szerint ha a világban nem oldják meg az elektronikus hulladék újrahasznosítását, 2050-re az e-szemét súlya 120 millió tonnára emelkedhet évente.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .