fbpx

A mindent ellepő tengeri hulladék

Infografikákban foglalta össze az Európai Parlament a legfontosabb tudnivalókat a tengeri hulladékról, a szennyezés hatásairól és a műanyaghulladék visszaszorítására tett uniós törekvésekről.

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton tanúi lehetünk a napjainkban használt rengeteg egyszer használatos és eldobható műanyagnak. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat és egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyag lehet, mint hal.

Egy új, a Parlament által március 27-én elfogadott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

Sea Waste   
Infografika a tengerekben található műanyaghulladékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról

A probléma

A műanyag nemcsak a partokat szennyezi, a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes: a nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyag részecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében és a műanyagban lévő kémiai anyagok káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert. A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban – a többit gyakorlatilag kidobjuk. Ezért is egyre sürgetőbb, hogy átálljunk a körkörös gazdaságra.

Sea Waste   
Infografika a műanyag és nem-műanyag temgeri hulladék különböző típusairól

Mit tehetünk?

A leghatékonyabban úgy tudjuk felvenni a harcot a problémával, hogy ha megakadályozzuk, hogy még több műanyag kerüljön a világ óceánjaiba. A tengerekben található hulladék legnagyobb részét az egyszer használatos műanyag termékek teszik ki: a műanyag evőeszközök, poharak, cigarettacsikkek, vagy fültisztító pálcikák a tengeri hulladék majdnem felét alkotják.

Az új intézkedések

Az EU betiltja azon egyszer használatos műanyag termékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata: műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömb pálcikák. A Parlament emellett hozzáadta a listához a vékony nejlonzsákokat, az oxidatív úton lebomló műanyagból készült, és egyes polisztirol termékeket is.

A többi termékre az alábbi intézkedéseket fogadták el:

  • Kiterjesztik a gyártó felelősségét, különös tekintettel a dohánygyárakra, ezzel is alkalmazva a „szennyező fizet” elvet. Az új rendszer a halászati eszközökre is érvényes: ezentúl a gyártók és nem a halászok állják a tengerekben hátrahagyott vagy elveszett halászhálók összegyűjtésének költségét.
  • 2029-re a műanyag palackok 90 százalékát gyűjteni kell (például egy rendszeren keresztül, ahol a palack betéti díját visszakapják a vásárlók).
  • 2025-re a műanyag palackok összetételének 25 százaléka, 2030-ra pedig 30 százaléka újrahasznosított anyag kell, hogy legyen.
  • Az olyan árucikkeken, mint a filterekkel rendelkező dohánytermékek, műanyag poharak, higiéniai termékek és nedves törlőkendők, el kell helyezni egy speciális jelölést, amely felhívja a vásárlók figyelmét a helyes hulladékkezelésre.
  • Hatékonyabban kell felhívni a figyelmet a problémára.
Sea Waste   
Lista a 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékekről a tengerpartokon
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .