fbpx

Elindult az ország első környezetbarát ételrendelő szolgáltatása

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! néven környezettudatos ételrendelési programot indít, amelynek keretében minden rendelést 100%-osan lebomló csomagolásban szállítanak ki. Ezzel az ország több mint 30 településén válik lehetővé a környezetbarát ételrendelés.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál környezettudatos ételrendelési programot indít, amelynek keretében a programhoz csatlakozott éttermek a megrendelt ételeket környezetbarát, maradéktalanul lebomló és komposztálható csomagolásban szállítják ki, beleértve az összes csomagolóanyagot a pizzás dobozoktól kezdve, a poharakon és evőeszközökön át, a szívószálakig és minden egyéb kiegészítőig. A Falatozz Zölden! program így Magyarországon elsőként kínál átfogó megoldást a házhozszállítással járó környezetszennyező csomagolóanyagok csökkentésére.

A mintegy 400 étterem kínálatát egyesítő országos ételrendelő portálon mostantól szűrhető a Falatozz Zölden! programban résztvevő éttermek listája, így a megrendelők már az online vásárlás előtt kiválaszthatják a környezettudatos éttermeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását. Az étlapokon kis méretű zöld leveles ábra látható minden olyan étterem neve mellett, amelynél elérhető a szolgáltatás, csakúgy, mint azoknál a fogásoknál, melyek lebomló csomagolásban kérhetők.

A programhoz való csatlakozás a portál hálózatához tartozó vendéglátóhelyek önkéntes döntése, és ugyancsak a vendéglátóhelytől függ, hogy milyen mértékben állja a környezetbarát csomagolóanyagok használatának többletköltségeit.

A Falatozz Zölden! programban résztvevő éttermek egységesen a Box Again 100%-ban lebomló csomagolóanyagokat használják, amelyek minden darabja ellenőrzött alapanyagokból készül, komposztálhatók, újra feldolgozhatók, és nem keletkezik mikroműanyag maradvány a lebomlás során.

„A Falatozz Zölden! kezdeményezéssel szeretnénk alternatívát kínálni a környezettudatos fogyasztók számára, hogy ne kelljen akaratuk ellenére egyszer használatos csomagolóanyagokkal terhelni a környezetet. A tévhitekkel ellentétben az olyan félmegoldások, mint az ételdoboz műanyag bevonattal, a keményítő vagy cellulóz alapú doboz műanyag erősítéssel, valamint a mikroműanyagokra szétfoszló műanyag nem jelentenek valódi alternatívát, ezért elérhetővé tettük tájékoztatónkat azok számára, akik pontosabb ismereteket szeretnének szerezni a programról” – mondta Veres László, a Falatozz.hu ügyvezetője.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon a csomagolóanyagok éves kibocsátása közel 800.000 tonna, ebből a papír és karton 32%-ot, a műanyag 24%-ot, a fa 20%-ot és az üveg 14%-ot tesz ki. Ugyanakkor az Európai Unióban várhatóan 2021-ben már tilos lesz az egyszer használatos műanyag termékek – zacskók, tányérok, dobozok, szívószálak, palackok és evőeszközök – árusítása.

Facebook Comments

One thought on “Elindult az ország első környezetbarát ételrendelő szolgáltatása

 • 2019/04/03 at 09:12
  Permalink

  A csomagolóanyagokra vonatkozó adat téves: a NAV főosztályvezetője a Magyar Vámügyi Szövetség 2019. március végi egri konferenciáján arról beszélt, hogy 2017-ben 1,36 millió t, 2018-ban 1,39 millió t csomagolószer után vallottak be környezetvédelmi termékdíjat, a 2018-as adat nyilvánvalóan az idén április 20-ig bevalló, ún. egyéni hulladékkezelést választók nélkül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terve is 2018. őszén 2018-ra 1,28 millió t, többlet befizetésektől megtisztított, hulladékká vált csomagolást prognosztizált.

  Ami az egyszer használatos műanyagtermékeket illeti, szintén szükséges pontosítani: az Európai Unió vonatkozó irányelv tervezete alapján várhatóan 2021-től az alábbi egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatala lesz tiltott az EU-n belül:
  – az oxidatív úton lebomló műanyagok,
  – fültisztító pálcikák,
  – evőeszközökre,
  – tányérok,
  – szívószálak,
  – italkeverők,
  – léggömbtartó pálcikák,
  – expandált polisztirolból készült étel- és italtárolók és italpoharak.

  Amint látható, a termékek nagy része nem csomagolás, a műanyagpalackok betiltása nem tervezett, csupán olyan előírás lenne, hogy legalább 77%-uk (2025-re) majd 90%-uk (2029-re) szelektíven visszagyűjtésre kerüljön.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .