fbpx

Műanyag újrahasznosító cégcsoportot vásárolt a MOL

A MOL-csoport bejelentette, hogy adásvételi szerződést írt alá a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora-csoporttal. A vállalat több német autógyárral és műanyagfeldolgozóval áll kapcsolatban.

A német Auróra vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból előállított kompaunddal, azaz adott célra összeállított alapanyag-keverékkel. A vállalkozás portfóliója elsősorban újrahasznosított műszaki műanyag és polipropilén alapú kompaundokból áll.

A MOL a beruházásnak köszönhetően kiváló minőségű poliamid-, polipropilén- és egyéb újrahasznosított kompaundok széles skáláját kínálhatja majd ügyfeleinek, kiegészítve ezzel a natúr polipropilénből és polietilénből álló termékportfólióját. Az Aurora know-how-jának és zárt láncú rendszerének kiaknázásával a MOL lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy termékeikben hatékonyan növeljék az újrahasznosított műanyagok arányát.

Horváth Ferenc, a MOL-csoport Downstream vezérigazgatója elmondta: „A tranzakcióval újabb mérföldkőhöz értünk a 2030-as stratégiában megfogalmazott célunkhoz, hogy a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé váljunk. Az Aurora beruházás révén növekedni tudunk, növelni tudjuk a petrolkémiai ágazatunk értékét, és részesedésünket az autóipari beszállítói piacon. A polimerpiac jelentős szereplőjeként kihasználhatjuk integrált üzleti modellünk előnyeit, miközben megőrizzük az Aurora mint független műanyaggyártó rugalmasságát. Az Aurora beruházással kiegészítjük az újrahasznosítási ágazatban indított kezdeményezéseinket, és megerősítjük a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségünket.”

Dr. Bacsa György, a MOL-csoport Stratégiai Operáció és Üzletfejlesztés ügyvezető igazgatója: „Nagyon elégedettek vagyunk, hogy újabb sikeres beruházással mozdítottuk elő a petrolkémiai ágazatunk növekedését, és újabb fontos lépést tettünk a MOL-csoport stratégiájának megvalósítása felé. Nagy várakozással tekintünk az új partnereinkkel való együttműködés elé, és szilárd meggyőződésünk, hogy a MOL-csoport részeként az Aurora sikeres jövő előtt áll.”

Gerhard Schweinle, az Aurora alapítója és ügyvezető igazgatója: „A MOL-csoporttal egy olyan partnerrel kötünk szövetséget, amely ugyanannyira elkötelezett a fenntartható fejlődés és innováció irányába, mint az Aurora. Biztosak vagyunk benne, hogy a MOL-csoport az ideális partner, hogy ambíciózus céljainkat még hatékonyabban valósítsuk meg a fenntarthatóság és környezetvédelem területén. Európa egyik vezető polimerellátójának tagjaként az Auróra továbbra is elkötelezett szaktudásának bővítésében a műszaki műanyagok feldolgozása terén. Fenntartható módon előállított termékeink kiterjedt skálája és a MOL évtizedes tapasztalata tökéletes alapot nyújt ahhoz, hogy még hatékonyabban dolgozzunk a környezetbarát nyersanyagtermelés területén és enyhítsünk a környezetre rótt terheken. A MOL-lal együtt folytatjuk az Auróra sikersztoriját, és egy meredekebb növekedési páyára állítjuk.”

A MOL-csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése. Ennek keretében a MOL a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe. A kompaundálás és újrahasznosítás a MOL 2030-as stratégiájának kulcs területei között van , az autóipar pedig egy stratégiai ágazat, ahol mindkét partner meglátása szerint egyre nő a kereslet az újrahasznosított anyagok iránt.

A tranzakció a vállalategyesítéshez szükséges szabályozó hatósági jóváhagyásra vár.

Az Auróra Group tagjai az Aurora Kunststoffe GmbH, az Aurora Kunststoffe VS GmbH és az Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH.

 

Röviden az Auróráról:
A 2009-ben alapított Aurora Kunststoffe GmbH egy a németországi Neuensteinből irányított családi középvállalkozás, amely magas minőségű kompaundok, azaz adott célra összeállított alapanyag-keverékek előállításával foglalkozik. A vállalat zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékok újrahasznosításával állítja elő termékeit. A begyűjtött alapanyagot erőforrástakarékos és környezetbarát módon alakítják át granulátumokká és kompaundokká székhelyükön, illetve két további üzemükben Walldürnben és Villingen-Schwenningenben. Számos poliamid előállítására képesek – például PA 6, PA6.6, PA 11, PA 12, POM, PP, PC és PC-ABS –, melyeket olyan területeken használnak fel vevőik, mint az autó-, a bútor-, a villamos-, építő- és a gépipar. Az egyedi „Aurora Lean Logistics” módszerük alapja speciális hulladékgyűjtő dobozok kihelyezése, melyek a gyártás során keletkező natúr műanyaghulladék gyűjtésével jó minőségű nyersanyagforrást biztosítanak az Aurora számára. 2019 elején adták át új, csúcstechnológiájú neuensteini üzemüket, mely megduplázza az eddigi, évenkénti 15 000 tonnás feldolgozói kapacitásukat.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .