fbpx

Az űrkutatás találhat megoldást a tengeri műanyag hulladékok problémájára

Az Európiai Űrügynökség (ESA) új, Open Space Innovation Platform kihívás-alapú honlapján keres ragyogó ötleteket a tengeri műanyag hulladékok megfigyelésére  – számol be a hirado.hu.

Évente megközelítőleg tízmillió tonna műanyag hulladéktól szenved a világ óceánjainak vadvilága és ökoszisztémája, valamint hatalmas társadalmi hatással van a szennyezés a partközeli közösségekre, a halászatra és a turizmusra is. Terjedésének megfigyelése a Föld felszínéről megoldhatatlan, ezzel szemben az űr ígéretes előnyökkel szolgál – írja az ESA.

Bármennyire is kézenfekvő megoldás lenne, a műholdak nem képesek azonosítani a műanyag hulladékot. „Képesek szeretnénk lenni közvetlenül észlelni és nyomon követni a tengeren úszó műanyag hulladékokat a növekvő szennyezés megfékezéséhez” – mondta Paolo Corradi, az ESA-munkatársa.

Az Európai Űrügynökség üdvözli az innovatív ötleteket, amelyek segítik a különböző típusú hulladékok érzékelését és megfigyelését az óceánokban és az édesvizekben egyaránt.

Önvezérlésű szállítóhajók

Az ESA az önjáró hajózás megvalósítására is törekszik, amely csökkentené a hajózási költségeket, növelné a biztonságot, megoldaná a munkaerő hiányt és javítaná a munkakörülményeket. Az önjáró hajók navigálásához a meglévő műholdak nem elegendők. Változatos lehetőségek kínálkoznak a jelenlegi technika fejlesztésére.

A lehetséges megoldások egyike a műholdas és a földi adatokat ötvözve biztosítana teljes lefedettséget. Egy másik megközelítés lényege az új műholdhálózat fejlesztése, amely lehetővé tenné a pontosabb helymeghatározást. „Ennek a célnak az elérése hatékonyabb és versenyképesebb hajózást eredményezne, miközben az ipar környezeti hatása csökkenne” – mondta David Jimenez, az ötlet keresés vezető az ESA-tól.

Az ötletelés az  ideas.esa.int oldalon folyik, amelybe bárki bekapcsolódhat.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .