fbpx

Mobiltelefonnal a gorillákért – gorillareggeli a Fővárosi Állatkertben

Még 2018 őszén indított kampányt a Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg – erről április végén portálunk is beszámolt.

 

A telefonok és más elektromos, elektronikus berendezések akkumulátora kobaltot tartalmazza, ami egy olyan ritkafém, amit a gorillák élőhelyén bányásznak – miközben a nyílt színi bányászathoz letarolják az állatok élőhelyét adó erdőket. A Fővárosi Állatkert erre a környezeti problémára akarja felhívni a figyelmet, a Gorilla reggelin majdnem egy asztalhoz ültetett embert és emberszabásút, amint erről az index.hu beszámol.

 

A Főemlősházban a gorillák férőhelyének üvegablakánál állítottak fel asztalokat, mindkettőt ugyanúgy megterítve. Igazi vega menüvel: ananász és eper salátaágyon, banán kölesgolyóval, mézes alma, rizsropogós, zellerszár mártogatós joghurt bundában, zabpehely, gyümölcsé tökkancsóban volt a kínálat. Az egyik oldalon a kampányt segítő alapítványok képviselői és szakemberek ültek le, míg a másik oldalon a gorillák foglaltak helyet. Az Állatkert szóvivője az Indexnek arról számolt be, hogy már évek óta van mobiltelefon gyűjtőhelyük, de most még nagyobb hangsúly fektetnek a visszagyűjtésre. Az összegyűjtött mobiltelefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

 

Ahogy portálunk még 2015-ben beszámolt róla, a Jane Goodall Intézet mellett mobiltelefon gyűjtésre buzdít a Pont Velem Nonprofit Kft. a Bankszövetség, a Diákhitel Központ és Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénziránytű Alapítvány támogatásával. A program az iskolás gyermekeket neveli pénzügyi tudatosságra játékos formában: ajándékokkal ösztönzi a gyerekeket a hulladékká vált elemek, akkumulátorok és elektromos berendezések szelektív gyűjtésére  és így a fenntartható életmódra. A program hulladékos kiemelt támogatói a hordozható elemek gyűjtésének koordinálásával foglalkozó Relem Nonprofit Kft. és a Forego Magyarország Kft.

 

A mobiltelefonok elkülönített gyűjtését az állam is fontosnak tartja, amennyiben a szelektív hulladékgyűjtés országos célszámait tartalmazó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv 2019-ben 153 t mobiltelefon visszagyűjtésének és kezelésének finanszírozását irányozza elő. Ez ugyan a 700-800 t-ra tehető éves forgalomba hozott mennyiséghez képest csekély, de egy mobiltelefon 100-200 g-s súlyához képest rendkívül ambiciózus.

 

Photo by Francesco Ungaro from Pexels

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .