fbpx

Háborúval fenyegetőznek a hulladékszállítások miatt

A Fülöp-szigeteki elnök már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba – közölte szerdán Salvador Panelo elnöki szóvivő.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával

– mondta sajtótájékoztatóján Salvador Panelo elnöki szóvivő.

A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat

– tette hozzá.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt

– mondta Panelo, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt.

Ottawa jelezte: a kormány nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt.

Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült. Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár (több mint 68 milliárd forint) értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .