fbpx

A műanyagok betiltása 4-szeres drágulást hoz a vendéglátósoknak

Ami a környezetvédelemnek jó hír a vendéglátóiparnak sajnos a legkevésbé sem. Az Európa Parlament megszavazta bizonyos egyszer használatos műanyag termékek betiltását 2021-től. A tiltólistára került eszközökről született döntés elsősorban a vendéglátósokat érinti. Az egyszer használatos műanyag- és papíreszközöket forgalmazó Indepack Kft. árösszehasonlító elemzést készített a műanyag és környezetbarát termékekre. Ez alapján közel négyszeres drágulásra számíthatnak a büfék, szabadtéri bisztrók.

Az egyszer használatos elviteles dobozok, nemcsak azért népszerűek, mert praktikusak a vendég és a vendéglátóhely számára is, hanem mert a jelenlegi NÉBIH szabályozás, csak igen bonyolult feltételekkel engedi az otthonról hozott dobozokban történő ételkiadást. A vendéglős csak akkor fogadhatja el az otthoni dobozt, bögrét, poharat, ha előtte a konyhatéren és a tálalótéren kívül ezeket megtisztítja.

Sokan a tartós dobozokban látják a megoldást, amit a menzán majd becserélnek, de ennek higiéniai oldala megkérdőjelezhető. A tartós műanyag dobozok egy idő után karcolódnak, átveszik a korábban bennük tárolt ételek ízét, illatát.

Számos helyettesítő termék jelent meg a piacon. A műanyagok helyett papírból, bambuszból, cukornádból és növényi keményítőből (PLA, CPLA) készült eszközök állnak a vendéglátóipar rendelkezésére. Mibe fog ez kerülni egy vendéglátósnak? Lássuk ezt számokban!

Forrás: indepack

Egy büfé átlagos rendelése az alábbi műanyag eszközöket tartalmazza: műanyag poharak, műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak.

Ezekből a termékekből már létezik környezetbarát, helyettesítő megoldás: tányérok kukoricakeményítőből, CPLA vagy fa evőeszközök, PLA szívószálak, PLA poharak.

A jelenlegi árakat figyelembe véve a vizsgált, környezetbarát pohár a normál ár négyszerese, a tényér a duplája. A környezetbarát evőeszközök ára három vagy ötszöröse a hagyományos műanyagénak, a lebomló szívószálért háromszoros árat kell fizetni. Ez átlagosan 3,8-szoros drágulást jelent.

A büfék, bisztrók a csomagolást nem külön árként tüntetik fel a fogyasztóknak, hanem minden esetben beépül az árba, így a csomagolóanyagok drágulásából adódó többlet költség az elfogyasztott ételek italok árában jelenik majd meg.

Ugyanakkor továbbra is kérdés, hogy a műanyagok betiltása valóban eredményez-e javulást a szeméthegyek csökkentésében. Ahhoz ugyanis, hogy a PLA valóban környezetbarát legyen, egy fontos lépés még hátra van. Ezek a termékek ugyanis csak ipari komposztálóban bomlanak le és szelektív gyűjtésük is még szervezésre vár. A többi növényi alapanyagból (fa, bambusz, cukornád) készült termék tömeggyártása sem biztos, hogy a kívánt környezetvédelmi célokat szolgálják.

Forrás: indepack

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .