fbpx

Szennyvíziszap: egy dologban talán mindenki egyetért

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a külföldi szennyvíziszap behozatalát az országba, és vizsgálja meg, hogy abban milyen baloldali üzleti körök érdekeltek – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata parlamenti képviselő sajtótájékoztatón.

A politikus kijelentette: a kormánypártok egyetértenek a kabinet céljával, hogy “Magyarország nem kér más szennyeséből”, még akkor sem, ha ezt uniós szabály lehetővé teszi.

Úgy tűnik, hogy ezeket a kiskapukat kihasználva baloldali üzleti körök gazdagodnak azon, hogy ide hordják más szennyesét – jelentette ki. Emlékeztetett azon sajtóhírekre, amelyek szerint “a baloldal egyik embere, a Bajnai-Gyurcsány-korszak egyik tanácsadója, Winkler Gyula és köre profitál abból, hogy itt rakják le más ország szennyesét”.

A baloldal mindig ezt csinálja: akár Magyarország és a magyar emberek életminőségének árán is hajlandó kiárusítani az országot – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a hatóságoknak nem szabad engedélyt adniuk külföldi szennyvíziszap Magyarországra hozatalára, és az eddig kiadott engedélyeket is felül kell vizsgálni.

 

MSZP: kezeletlen szennyvíziszapot rakhatnak le Székesfehérvár mellett

Valószínűleg kezeletlen, azaz veszélyes hulladéknak minősül az a külföldről származó szennyvíziszap, amelyet Székesfehérvár mellett egy agyagbányában raknak le – közölte a szocialista Márton Roland, a megyeszékhely közös ellenzéki polgármesterjelöltje Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta, a múlt héten a helyszínen fotókat, drónfelvételeket készítettek, amelyek alapján kiderült, az ott lerakott anyag folyékony, azaz kezeletlen szennyvíziszap lehet.

Hozzátette: a kezelt szennyvíziszap egy hosszú eljáráson esik át, mire kiszáradt, morzsalékos anyaggá válik. Ebben a bányában helyezik el például a főváros és Székesfehérvár kezelt szennyvíziszapját, illetve annak egy részét – jegyezte meg.

Márton Roland szerint a székesfehérváriakban joggal vetődik fel a kérdés, hogy a folyékony, kezeletlen szennyvíziszapban milyen egészségre veszélyes anyagok lehetnek.

A polgármesterjelölt azt mondta, a szennyvíziszap a kormány jóváhagyásával és engedélyével érkezhetett az országban, és annak székesfehérvári lerakásához az önkormányzat is asszisztál, amikor megvédi ezt a tevékenységet.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke közölte, már tavasszal megkereste az illetékes minisztériumot, mert tudomása volt arról, hogy nagy mennyiségű – tavaly 52 ezer tonna – szennyvíziszap érkezett Magyarországra Horvátországból. Elmondta, helyszíni tapasztalataik alapján azonban nemcsak Horvátországból érkezik a székesfehérvári bányába szennyvíziszap.

Kitért arra is, miután a zágrábi szennyvízkezelő nem válaszolt kérdéseikre, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő segítségével az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságához fordulnak, hogy megtudják, a horvátok kaptak-e uniós forrást a szennyvíziszap kezelésére.

 

Jobbik: szigorítsák a szennyvíziszap behozatalának szabályait!

Korábban a szennyvíziszap-behozatal szabályainak szigorítását kezdeményezte országgyűlési határozati javaslatban két jobbikos képviselő.

Nunkovics Tibor elmondta: a céljuk az, hogy külföldi cégek ne tekinthessenek Magyarországra úgy, mint Európa szemétlerakójára, ahol minden további kezelés nélkül megszabadulhatnak a hulladéktól.

Példaként említette, hogy csak tavaly 41 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Horvátországból, miközben a semlegesítés technológiájáról nincsen európai norma, ami magyarázhatja, hogy több országból is szállítanak ide az anyagból.

Hangsúlyozta: a szennyvíziszap higanyt, hormonmaradékokat és mikroműanyagot tartalmaz, ezért is van szükség a szabályok szigorítására, valamint annak áttekintésére, hogy mostanáig mennyi anyagot hoztak Magyarországra, és azoknak mi lett a sorsa.

 

mti
 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .