fbpx

Putyin is lépett: óriási a tiltakozás a moszkvai új hulladéklerakó létesítése ellen

Lakossági véleményfelmérésre utasította az orosz elnök kedden Moszkva polgármesterét és Arhangelszk megye kormányzóját, miután az utóbbi területen múlt ősz óta számos alkalommal rendeztek tiltakozást a fővárosi szilárd hulladék tárolására ott létesítendő telep projektje ellen.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek és Igor Orlov Arhangelszk megyei kormányzónak szeptember 1-jére kell elkészülnie a Sieszben létesítendő telepről elvégzendő felméréssel a Kreml honlapján kedden megjelent közlemény szerint. A tervezett létesítmény ellen egyébként július 3-án Moszkvában is tüntettek.

Orlov a Kommerszant című napilap online kiadásának kedden kijelentette, hogy Arhangelszk megyében társadalmi vitát rendeznek majd a tervezett szeméttelep környezetvédelmi hatástanulmányairól. Szavai szerint a megépítést az ezzel ellentétes híresztelésekkel szemben a régió hatóságai még nem engedélyezték és a munkálatok nem kezdődtek meg.

Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint Sieszben évi 500 ezer tonna szemét befogadására alkalmas tárolót terveznek létesíteni.

Putyin a hulladéktárolóval kapcsolatban májusban megígérte, hogy a problémát meg fogja vitatni Orlovval és Szobjanyinnal. Az elnök kijelentette, hogy a fővárosi szemét vidékre szállításáról szóló döntéssel nem szabad az embereknek kárt okozni.

Elemzők szerint a Kremlt aggasztja, hogy Oroszországban a nyugdíjkorhatár emelése mellett a hulladéktárolás kérése tudott az elmúlt hónapokban valóban jelentős és kitartó tiltakozásokat kiváltani. Moszkva környékén tavaly több tiltakozást tartottak a helyi szeméttelepekről áradó bűz miatt.

Az év elején Oroszországban hulladékfeldolgozási reform indult, a lakosság azonban az ország több pontján protestált egyebek között a szemételszállítási díj emelése, valamint az ellen, hogy a települési szilárd hulladék kezelésére monopolhelyzetet élvező országos cég létesült.

Az év elejétől Oroszország 85 régiójából 69-ben kellett áttérni a lakossági szilárd hulladék elszállításának és feldolgozásának új rendszerére. Moszkva, Szentpétervár és Szevasztopol 2022-ig haladékot kapott az egyebek között szelektív hulladékgyűjtést is előíró reform bevezetésére.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .