fbpx

Hulladékátrakó állomás járult hozzá a légibaleset kialakulásához

Fontolóra vették a helyi orosz hatóságok az Ekotransz hulladékátrakodó állomás máshová telepítését a zsukovszkiji repülőtér közeléből, miután csütörtökön madárrajnak ütközött és kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép.

Ezt Dmitrij Kurakin, Moszkva megye környezetvédelmi minisztere jelentette be pénteken. Az Ekotransz 1300 méterre található a zsukovszkiji repülőtérről, és feltételezések szerint egyike azoknak a hulladéktárolással kapcsolatos objektumoknak, amelyek a környékre vonzhatták a madarakat.

Kurakin elmondta, hogy a baleset idején az állomáson nehézgépek dolgoztak, amelyek felriaszthatták a madarakat, és a pénteki ellenőrzés során is láttak madárrajokat a környéken. A megyei hatóságok csütörtökön még arról adtak ki közleményt, hogy madarak csoportosulását sem a 14 kilométerre lévő szafonovói betemetett szilárd hulladéktárolónál, sem a Glusica tó partján létesített szeméttelepnél nem észleltek.

Jevgenyij Szologyilin, a Zsukovszkiji Nemzetközi Repülőtér egyik vezetője közölte, hogy az objektum tulajdonosa korábban többször fordult panasszal az ügyészséghez a környékbeli szeméttelepek miatt. Szavai szerint ennek eredményképpen több hulladéklerakatot felszámoltak, és a reptér környékén működő szeméttelep nincsen már.

A kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy elemzi a reptér ornitológiai környezetéért felelős szervek tevékenységét. A történtek után egyébként vizsgálat indult, az illetékes hatóságok tanulmányozzák a gép épen maradt “feketedobozai” által rögzített adatokat.

Az Ural Airlines légitársaság Moszkvából Szimferopolba tartó Airbus 321-es utasszállítója csütörtök reggel felszállás közben egy sirályrajba ütközött. A gép mindkét hajtóműve madarat szippantott be, és az egyik ki is gyulladt. A gép, fedélzetén 234 főnyi utassal és személyzettel, behúzott futóművel hajtott végre kényszerleszállást. A balesetnek halálos áldozata nem volt, de 76-an megsérültek.

A gép két pilótájának, Damir Juszupov kapitánynak és Georgij Murzin másodpilótának Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszország Hőse címet adományozta, a személyzet többi tagja pedig megkapta a Bátorság Érdemérmet.

Az Ural Airlines közölte, hogy a légitársaság oktatni fogja a csütörtöki kényszerleszállást pilótakiképző programja keretében. A két pilóta a tervek szerint három héten belül visszatér a repüléshez. A gép utasai közül egyébként mintegy nyolcvanan döntöttek úgy, hogy nem próbálnak meg repülővel eljutni Szimferopolba.

Orosz sajtóértesülések szerint az Ukrajnától elcsatolt Krímbe tartó gép utasait megmentő két pilótát a Mirotvorec szélsőséges ukrán szervezet felvette a honlapján közölt “halállistájára”.

Ebben az információs bázisban az ukrán nacionalisták által nemkívánatosnak minősített emberek személyes adatai szerepelnek, a személyes adatok védelméről szóló törvényt sértő módon. Néhány ember, akikről információ jelent meg a honlapon, gyilkosság áldozata lett.

mti

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .