fbpx

Betiltanák a szemétledobókat a panelházakban

Kényelmi szolgáltatás, sokan nehezen válnának meg tőle. A jellegzetes – és nem igazán kellemes – szag, amely szinte hozzátartozik a panelházak miliőjéhez: a szemétledobó okozza, most ezeket mind lezáratnák.

A Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója, Weisz Gábor Miklós az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: bezáratnák a panelházak szemétledobóit, mivel a lakók egy része nem megfelelően használja azokat, és emiatt elszaporodnak a patkányok és a csótányok.

Sokan egyenest a lábosból öntik bele az ételmaradékot, elfertőzve ezzel az egész rendszert, remek lehetőséget nyújtva a rágcsálóknak, rovaroknak. Máshol a dugulások okoznak gondot, sokan pedig a szemétledobó helyiségében tárolják a lomokat, tűzveszélyes helyzetet teremtve. Ráadásul, aki a ledobót használja, szelektív hulladékgyűjtésben sem vesz részt általában.

Magyarországon körülbelül félmillió panellakás van, és a tízemeletes házak többségébe a 70-es, 80-as években beépítették a szemétledobó csövet, tehát elég sok embert érint közelről a probléma.

A közös képviselők egy része bezáratná a hulladékledobó csövek helyiségeit, erről a társasházak közgyűlése dönthet, de a lakók közül elég, ha csak néhányan nemet mondanak, máris ellehetetlenül a terv. A szemétledobó ugyanis kényelmi szolgáltatás, amit a lakással együtt megvásároltak, tehát ha valaki bíróságon megtámadja a bezárásról szóló közgyűlési döntést, nyert ügye van, mivel fennáll a közösség kisebbségi részének jogos érdekének sérelme.

A társasházak közgyűlési döntései értelmében egyre-másra lezárják a szemétledobókat a panelházakban, amit Weisz Gábor Miklós kedvező tendenciának tart, de sok helyen ütközik falba egy-egy lakó miatt ez a kezdeményezés.

Forrás: mkke.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .