fbpx

Még nem történt meg az áttörés az egyszer használatos műanyagok lecserélésére

Az egyszer használatos vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. elemezte az elmúlt másfél év értékesítési adatait arra keresve a választ, mennyiben változott a műanyag termékek eladása a papír, illetve a növényi alapanyagú PLA-val szemben. Az eladási kimutatásból összességében az látszik, hogy a műanyag alapanyagú terméket nagyon lassan váltják a környezetbarát (papír és PLA) termékek, azonban a változás már mérhető.

Az adatok szerint a műanyag termékek eladása csökkenést mutat, de csak nagyon kis mértékben. Az elmúlt másfél évben mintegy 5%-kal kevesebb műanyagalapú termék került értékesítésre.

A papíralapú termékek eladása ezzel szemben ugyanilyen kis mértékben, de növekedést mutatnak. A növényi keményítőből, úgynevezett PLA-ból készült vendéglátóipari eszközök kereslete éppen 1 évvel ezelőtt kezdett megjelenni a statisztikai adatokban és forgalma lassú, de folyamatos növekedést mutat. Eladása április hónapban ugrott meg jelentősebben, miután az Európai Unió közzétette határozatát, amelyben 2021-ig ad határidőt az egyszer használatos műanyag termékek betiltására.

A nyári rendezvények beszerzői is keresték már a környezetbarát lehetőségeket, ez a PLA termékek eladásában 4-5%-kos növekedésben volt mérhető a június, július hónapokban. Az elmúlt 6 hónapban átlagban a teljes eladás kb. 4%-át tette ki a PLA.

Facebook Comments

One thought on “Még nem történt meg az áttörés az egyszer használatos műanyagok lecserélésére

  • 2019/09/19 at 17:29
    Permalink

    Sokszor szerepelt már a portálon, hogy a jelenleg elérhető életciklus elemzések – legalábbis csomagolások esetében – nem támasztják alá, hogy a természetes alapú műanyagok kedvezőbbek lennének a fosszilis alapúaknál. Lehet, hogy üvegházhatáshoz való hozzájárulások kisebb, de a növénytermesztés környezeti hatásai – pl. a felhasznált műtrágya okozta eutrofizáció és talajsavasodás okán – összességében lábnyomuk nem kedvezőbb. A lebomlásukhoz kellő tartózkodási idő, hőmérséklet és páratartalom továbbá jellemzően csak ipari körülmények között vagy ott sem biztosított. Jelenleg inkább zavarják a komposztálást és szelektív gyűjtésből származó hulladékok hasznosítását.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .