fbpx

Újrahasznosítható alumíniumcsomagolás mellett kötelezte el magát a HELL

Az energiaitalokat gyártó Hell Energy Magyarország az elmúlt öt évben mintegy 95 százalékra növelte az aludobozos termékek arányát a portfóliójában. Saját aludobozgyára megépítésével a cég elkötelezte magát a teljesen újrahasznosítható alumíniumcsomagolás mellett – közölte a vállalat az MTI-vel kedden.

A cég tervei szerint öt éven belül 99 százalék lesz az aludobozos csomagolás aránya – mondta el Pantl Péter, a cég kommunikációs és marketingigazgatója a közlemény szerint.

Az alumíniumcsomagolás végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosítható. Ráadásul átlagosan 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szemetesbe dobta, új termék készülhet az alumíniumhulladékból.

A szikszói székhelyű vállalkozás 2017-ben adta át a 42 ezer négyzetméteres dobozgyárát, amely évi 1,2 milliárd darabos kapacitással, világszínvonalon képes gyártani 250 milliliteres alumínium italdobozokat és doboztetőket.

A Hell világszerte több mint 50 országban elérhető, és piacvezető energiaital márka többek között Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Görögországban és Bulgáriában is.

A cég tavaly 47,7 milliárd forint árbevételt ért el, 273 dolgozót foglalkoztat.

Korábban írtuk, hogy akár egy 30.000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókra kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával.

Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a, vagyis közel 8.900 tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi.

A hulladékká vált alumínium italdobozok újrahasznosítása ugyanakkor egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek. Hiszen 95%-os energia-megtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest.

Mi több, a folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető és 60 nap alatt például újra aludoboz  készíthető a hulladékká vált dobozokból.

Emiatt a valaha előállított alumínium 75%-a még ma is körforgásban van és megtalálható a napjainkban is használatban lévő alumínium csomagolások anyagában.

mti

Borítókép: facebook.com

Facebook Comments

One thought on “Újrahasznosítható alumíniumcsomagolás mellett kötelezte el magát a HELL

  • 2019/10/30 at 13:49
    Permalink

    Az alumíniumgyártás energiaigénye okán az alumíniumdoboz italcsomagolások környezeti lábnyoma jelentősen nagyobb a PET-palackokénál, életciklus elemzések szerinti preferenciasorrendben jellemzően az egyutas üveggel együtt a lista végén vannak. Can to can recycling pedig valóban van, de csak arra specializálódott üzemekben, Európában is csak néhány helyen.

    Csak hálát adhatunk a sorsnak, hogy a HELL termékei túlnyomó részét exportálja és csak a maradékkal önti el a magyar piacot.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .