fbpx

Nemzetközi ötletbörze a hulladékcsökkentés jegyében

Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság hulladékcsökkentő kampányához, az Európai Hulladékcsökkentési Héthez (European Week for Waste Reduction, EWWR). A 2019. november 16-24. között zajló esemény a környezetünk védelmére, a környezettudatos gondolkodás elsajátítására és a fenntarthatóságra való törekvés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban Magyarország 2012 óta vesz részt. Hazai lebonyolítását idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálja.

A szervezők az esemény kapcsán ötletpályázatot hirdetnek, ahol a környezetük iránt felelősséget érző szervezetek, vagy magánszemélyek megoszthatják másokkal saját hulladékcsökkentő ötleteiket, praktikáikat, így mutatva példát a téma iránt fogékonyaknak. A programhoz csatlakozók amellett, hogy aktív szerepet és felelősséget vállalnak környezetük fenntarthatóságának megőrzésében, ötletükkel nemzetközi elismerésre is pályázhatnak.

A szervezők öt kategóriában várják az ötleteket: államigazgatási szerv és önkormányzat, civil szervezet, gazdasági társaság, oktatási intézmény és magánszemély. Az akcióötlet lehet akár egy környezetvédelmi előadás, filmvetítés, kerekasztal beszélgetés, vagy éppen közösségi komposztáló létesítése, szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. A lényeg, hogy a hulladék keletkezését csökkentse és népszerűsítse a környezettudatos életmódot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjra a hazai zsűri kategóriánként jelöli a legeredményesebb ötleteket, amelyek esélyesek lehetnek, hogy a nemzetközi mezőnyből elnyerjék a legjobb európai hulladékcsökkentő kezdeményezés díját.

Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelten fontosnak tart minden olyan szemléletformáló akciót, amely környezetünk megóvására, a keletkezett hulladék csökkentésére kívánja felhívni a figyelmet. Bíztat mindenkit, hogy az akcióra minél többen jelentkezzenek, ösztönözve ezzel a lakosságot arra, hogy változtassanak fogyasztási szokásaikon az egészségesebb, tisztább környezet és a fenntarthatóbb jövő érdekében.

A programhoz november 8-ig lehet csatlakozni a www.hulladekcsokkentesihet2019.hu honlapon.

Forrás: ITM/kormany.hu

Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról

Facebook Comments

One thought on “Nemzetközi ötletbörze a hulladékcsökkentés jegyében

  • 2020/04/23 at 21:11
    Permalink

    Jó lenne ha a dobozos italok valamilyen újrahasználhatóvá tennék egy cserélhető ( a letéphető helyett akár más) ivókával. Én nem vagyok termék dizájner jó pályázat lehetne. Természetesen NEM most, mindenki félne most tőle. 🙁

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .