fbpx

A Földet akarta megmenteni a műanyag szatyor feltalálója

Napjaink egyik legnagyobb problémájához, a műanyagszennyezéshez nagyban hozzájárulnak az eldobott szatyrok. Kényelemből a termék egyszer használatossá vált, pedig megalkotója hosszú távra tervezte, annak érdekében, hogy környezetbarát megoldást nyújtson a papírtasakok miatt kivágott fák megőrzésére – írja a hirado.hu.

Sten Gustaf Thulin eredetileg azért fejlesztette ki a műanyag szatyrot 1959-ben, hogy a zöld övezetek megkímélésével megmentse a Földet – derül ki a BBC anyagából.  Akkoriban az emberek papírtáskákat használtak, melyekhez rengeteg fát kellett kivágni, ezzel károsítva a bolygót. Thulin úgy gondolta, ha létre tud hozni egy erős, könnyű műanyag zacskót, ami évekig kitart, akkor az újra és újra felhasználható lenne az emberek számára. Ezzel jelentős részét őrizhették volna meg a faállománynak, ami pozitív hatással lehetett volna a környezetre.

Édesapámnak nagyon bizarr lett volna látni, hogy ezeket a szatyrokat az emberek egy használat után eldobják” – mondta Raoul Thulin, a műanyag szatyor feltalálójának fia.

Hozzátette: apjának mindig volt a zsebében egy összehajtott műanyag szatyor. Stan Gustaf Thulin azt tette a 70-es és 80-as években, amire ma is biztatják a felhasználókat. Saját szatyorral járt bevásárolni, melyet utána újra felhasznált, mert ez számára természetes volt.

Nem egyszer használatosra tervezték, de azzá vált

A műanyag szatyrok hamar népszerűk lettek, és az emberek egyre jobban elkényelmesedtek. Sokan már egy használat után eldobták őket, tudván, hogy a következő alkalommal úgyis kapnak újat. Az eldobott zacskók pedig hozzájárultak a műanyag szennyezési problémához, amivel az emberiség ma is küzd.

Sok országban és bevásárlóközpontban már csak pénzért lehet műanyag szatyrot venni, míg más helyeken (Marokkó, Új-Zéland) be is tiltották. Az ötlet lényege: ha az embereknek fizetnie kell érte, akkor nem vesznek, inkább saját hordozót visznek majd magukkal.

A papírtasak és a vászontáska sem jobb megoldás?

Egyes vélemények szerint az éghajlatváltozás tekintetében a papírtasakok és vászontáskák rosszabb hatással vannak a bolygóra, mint műanyagból készült társaik.

Amikor az emberek a környezeti hatásokra gondolnak, főleg az életciklus-analízisek végére koncentrálnak. Látják, hogy a műanyagszennyezés hatalmas probléma, de amire kevesen gondolnak, az a termelési oldal, ahol minden kezdődik” – véli a klímaváltozással foglalkozó Climate Science munkatársa, Isabel Key.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Climate Science summarized. (@climate_science) által megosztott bejegyzés,

Amellett, hogy a papírtasakok nehezebbek, a legyártásukhoz több energiára és vízre van szükség” – fejtette ki Margaret Bates, a fenntartható hulladék-gazdálkodás szakértője.

Bates professzor arra is kitért, hogy  szerinte a  környezeti szempontból a vászontáskák még rosszabbak. A gyártásukhoz rengeteg vizet használnak fel, míg a legfontosabb alkotóelemüket, a pamutot csak intenzív termeléssel tudják megfelelő arányban biztosítani.

Ahhoz, hogy ugyanolyan környezetbarátok legyenek, mint egy újrahasznosításra kerülő műanyag szatyor, a papírtasakokat háromszor, míg a vászontáskákat 131-szer kellene újra felhasználni, mielőtt kidobjuk őket.

További részletek a hirado.hu oldalán ide kattintva.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .