fbpx

Hogyan csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége?

Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, aminek a jelentékeny része műanyagból készült csomagolóanyag. Emiatt az Európai Unió 2025-re az összes csomagolási hulladék 65 százalékát szeretné újra feldolgozni, a műanyag palackok negyedét pedig újrahasznosított alapanyagból gyártaná. De vajon mit tehet egy átlagember, hogy elérhessük ezeket a fontos célokat? A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé Újrahasznosítási Kisokost készített, mely gyakorlati tanácsokat ad a felelős hulladékgyűjtéshez.

A lakosságnak szóló, egyszerűen és közérthetően megfogalmazott Újrahasznosítási Kisokost készített a Nestlé a HUMUSZ Szövetség szakmai támogatásával. A kiadvány célja, hogy támogassa a ma még fejlődőben lévő magyar hulladék újrahasznosítási rendszer működését, gyakorlati hasznos tanácsokkal segítse az emberek mindennapi hulladékgyűjtési tevékenységét.

A szelektív hulladékgyűjtés megfelelő működését számos lakossági tévhit nehezíti – ilyen például, hogy melyik kukába tegyünk bizonyos háztartási hulladékot, hova kerüljön a tejes és gyümölcsleves kartondoboz vagy a samponos és mosószeres műanyagflakon. Az Újrahasznosítási Kisokos ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Több más élelmiszeripari céghez hasonlóan a Nestlé csatlakozott azon törekvéshez, hogy 2025-re minden csomagolását újrafeldolgozhatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tegye, 2050-ig pedig nullára csökkenti üveghatású gázkibocsátását. Ezen felül Svájcban létrehozta a Nestlé Csomagolástechnikai Intézetet, mely újrafeldolgozható, lebomló vagy komposztálható műanyagok, funkcionális papír, valamint a műanyag csomagolóanyagok újrafeldolgozhatóságát növelő új csomagolási megoldások és technológiák kutatásával foglalkozik.

Az Újrahasznosítási Kisokos fontos lépés a fogyasztók edukálásában, hisz a vállalat az alternatív csomagolási megoldások fejlesztése mellett azon dolgozik, hogy partnereivel és a lakossággal együttműködve felelős vállalatként szélesebb körben is felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A Nestlé Újrahasznosítási Kisokosának elérhetősége: nestle.hu/hovadobjam

Facebook Comments

One thought on “Hogyan csökkenthető a műanyag hulladék mennyisége?

 • 2019/10/30 at 13:38
  Permalink

  Sajnálatos, hogy a kiadványt a Humusz Szövetséggel együtt sem sikerült hiba nélkül megalkotni.
  A kiadvány a 8. o.-n a “Mit melyik kukába gyűjtsünk?” kérdését leegyszerűsíti azzal, hogy Budapesten hova dobják.
  A közszolgáltatók gyakorlata színes, van, ahol minden szelektívet egybe gyűjtenek, sok helyen nem is edénybe, hanem zsákba. Az italos kartonról pedig a füzetből például csak annyit tudunk meg, hogy Budapesten a papírba kell dobni.

  Szomorúan rövidlátó a füzet újrahasznosítás témában is. A PVC, a PS és még az egyéb műanyag csomagolások is – akármi is tartozik oda – nem újrahasznosíthatóak. Ez így egyszerűen nem igaz. Ha még azt írná a füzet, hogy újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott – persze szolgáltatótól függően ez is eltérő lehet és ha sok összegyűlik, talán már gazdaságos. Úgy, ahogy a felvágottas és sajtos tálcák esetében sikerült leírni, hogy ha nem biztos az újrahasznosítás, akkor is inkább a szelektívbe menjen. Kár, hogy itt az maradt le, hogy a tálcát a fóliától azért válasszuk el, mert azok jellemzően más műanyagok.

  Az italos kartonokból pedig a füzettel ellentétben a fém és a műanyag is újrahasznosítható, még ha nem is minden papírgyárban történik ez meg, pont ezért van értelme a füzetben is szereplő külön újrafeldolgozó rendszernek. A CD- és DVD-lemezekről pedig bekerül, hogy nem újrahasznosíthatóak, de azért az is szerepel, hogy mégis van egy hazai cég aki ezzel foglalkozik?

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .