fbpx

Az italos kartoncsomagolásokkal kapcsolatban nincsen egységes álláspont az országban

A Tetra Pak italos kartoncsomagolásokkal kapcsolatban nincsen egységes álláspont az országban: sem a gyűjtése, sem a felhasználása nem átlátható. A Falatozz.hu segít eligazodni.

 

Álldogált már a szemetes felett egy üres tejesdobozzal azon elmélkedve, hogy ezt most hová dobja, és utána mi lesz egyáltalán a karton sorsa? Nincs vele egyedül, úgyhogy a – Falatozz Zölden! Program keretén belül – a Falatozz.hu országos ételrendelő portál kifaggatta a hulladékgazdálkodási cégeket és papírgyárakat. Meglepő módon az érintett szervezetek is egymásnak ellentmondó válaszokat adtak, ha egyáltalán reagáltak.

Eleve a Tetra Pak csomagolás szelektív hulladékgyűjtése sem egységes az országban, hiszen a helyi közszolgáltató rendelkezésétől függ, hová kell dobni őket. Érdemes tudni, hogy nem kell kimosni a dobozokat, csak kilapítani és visszatekerni a kupakját. A nemzeti hulladékgazdálkodási szervezet, az NHKV álláspontja az, hogy a használt Tetra Pak csomagolás Budapesten a papíros edényzetbe dobható, de az ország jelentős részében a műanyag szelektívbe, úgyhogy az adott település szolgáltatójának honlapján érdemes tájékozódni. Ugyanakkor az NHKV sajtóiroda úgy fogalmazott a válaszlevél végén, hogy a „a Tetra Pak csomagolás újrahasznosítása bonyolult technológia”, és felhívták a figyelmet egy oldalra, „amely jól bemutatja a dobozok újrahasznosításának folyamatát”.

Ez az NHKV által ajánlott oldal az italoskarton.hu (az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés üzemelteti), amely pont arról szól, hogy milyen hasznos a Tetra Pak csomagolás, mert könnyű az újrahasznosítása. Az oldal vezetője elmondta a Falatozz.hu-nak, hogy – bár valóban nem 100%-os az újrahasznosíthatósága – lényegében egy szűz papírról van szó, amelynek 75-80%-a karton, és akár egy konyhai turmixgéppel is fel lehet dolgozni. Az egyesülés információi alapján az értékes újrapapír alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése – az elmúlt évek stagnáló eredményeit követően – az idén várhatóan eléri majd a 23%-ot, ami hazai rekord, ugyanakkor jócskán elmarad az uniós átlagtól (48%). Az italoskarton.hu oldalán olvasható információ szerint 2014 óta a Magyarországon gyűjtött Tetra Pak dobozokat egy lengyelországi papírgyárban hasznosítják. A Budapesten szelektíven gyűjtött italos kartondobozok pedig a dunaújvárosi Hamburger Hungaria papírgyárban kerülnek újrahasznosításra.

Ezzel szemben a Duparec Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft. telepvezetője, Szabó Tamás azt felelte az ételrendelő portál kérdésére, hogy a Tetra Pak csomagolás „bedobható a szelektívbe, mert visszagyűjtési kötelezettsége van az FKF-nek, Magyarországon azonban nincs újrahasznosító gyár.”

A Falatozz.hu szerette volna feloldani az ellentmondást, és megkérdezte a dunaújvárosi Hamburger Hungaria papírgyárat is (amely ráadásul ugyanazon tulajdonosi kör része, mint a Duparec). Azonban az ottani sajtóiroda a vezetőséggel karöltve heteken keresztül, többszöri megkeresésre sem kívánt nyilatkozni arról, hogy zajlik-e a gyárban Tetra Pak újrahasznosítás. Nem hivatalos úton annyit lehetett megtudni a cég egyik munkatársától, hogy nem számottevő a pulperbe, azaz anyagfeloldóba kerülő Tetra Pak mennyisége.

Ugyanakkor a Tetra Pak Hungária Zrt.-nél sem reagáltak arra a kérdésre, hogy folyik a dunaújvárosi Hamburger Hungaria papírgyárban Tetra Pak feldolgozás, vagy sem, inkább továbbították az Italos Karton Egyesülésnek. Az italoskarton-feldolgozás folyamatát azonban Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója készségesen elmagyarázta. A Tetra Pak által gyártott kartondobozok papírból (átlagosan 75%), műanyagból (20%) és alumíniumból (mindössze 5%, ez a réteg vékonyabb, mint egy emberi hajszál) állnak. A visszagyűjtés és a válogatás után általában papírgyárakba kerülnek, ahol gondos újrahasznosítási folyamaton mennek keresztül. A papírgyárban, az ún. hidropulperben a dobozokat vízzel keverik össze, amely a kiváló minőségű papírszálakat kivonja és papírpépet állít elő belőlük. Ezt aztán új papírtermékek, például hullámkartonok, fagyasztott élelmiszer-dobozok, tojástartók és papírtörlők gyártására használják fel. „A papírszálak, a polimer és az alumínium italoskartonból történő kivonása után ezeket víztelenítjük és bálákba csomagoljuk, majd újrahasznosításra vagy energetikai hasznosításra kerülnek” – tette hozzá a cég munkatársa.

A megadott határidő lejárta után négy nappal az Italos Karton Egyesülés ügyvezető igazgatója, Baka Éva végül reagált – az eredetileg a Tetra Pakhoz intézett, de ott lepasszolt – kérdésre. Válaszából az derült ki, hogy a Budapesten keletkező italoskarton válogatás nélkül kerül feldolgozásra a dunaújvárosi Hamburger Hungária papírgyárban, a többi papírhulladékkal együtt. A doboz papírtartalmából újra papír készül, illetve a műanyag és alumínium tartalom a gyár energetikai művében kerül hasznosításra. A vidéken keletkező italoskartonok pedig válogatás után Lengyelországba kerülnek – Wadovicébe, a Budapestről 450km-re található Beskidy papírgyárba –, ahol újra papír készül belőlük.

Összességében tehát továbbra sem egyértelmű, hogy milyen mértékben hasznosítják újra a Tetra Pak italoskartonokat Magyarországon, az érintett szervezetek pedig nem szívesen fejtik ki a fogyasztóknak azt, hogy valójában mi a sorsa a szelektívbe dobott termékeknek.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .