fbpx

Valós tilalmak és a „szennyező fizet”-elv érvényesítése kell a hulladékmentes Magyarországhoz

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy július 1-jével a kormány megkezdi az illegális hulladéklerakók felszámolását. A környezetvédő szervezet azonban arra figyelmeztet: a hulladék keletkezését kell megakadályozni Magyarország megtisztulása érdekében. Ehhez nem csak az erdőszélén illegálisan tárolt hulladék lerakását kell büntetni. A cégeket is rá kell venni a felelős működésre, és a szennyezések megakadályozása érdekében jogszabályokkal kell érvényesíteni a „​szennyező fizet”-elvet. Továbbá a beígért egyszer használatos műanyagtilalmat minél hamarabb ki kell terjeszteni minden egyszer használatos termékre, csomagolóanyagra és a tiszta, erőforrástakarékos betétdíjas rendszerek elterjedését kell támogatni.

A Greenpeace Magyarország az elmúlt években számos alkalommal hívta fel a döntéshozók figyelmet hazánk olyan ipari szennyezéseire, amelyek mérgezett örökségeinkként folyamatosan veszélyes anyagokkal, hulladékokkal szennyezik a talajt és vizeinket.  A kormány az illegális hulladéklerakók felszámolását is ígérő akcióterve mentén remélhetőleg sürgősen nekikezd mindezen területek megtisztításának is. Az ügyek ugyanis nem tűrhetnek további halasztást.

„Mérgezett Örökségeink”

Kiskunhalason a veszélyes hulladékok jelenleg is szivárognak a talajba a szétrohadt tárolókból. Az Illatos úton és a Cséry-telep környékén már a határértéket jelentősen meghaladó mértékben találhatóak mérgek a talajvízben, veszélyeztetve ezáltal a környék lakosait. Az Óbudai Gázgyárnál és Szentendrén a mai napig csorognak a mérgek a Dunába. De van olyan, szakértők szerint nem megfelelően szigetelt, Almásfüzitőn a Duna partján található tározó is, ahová a mai napig hordják a veszélyes hulladékból készült takaróréteget.

Az almásfüzítői tározó ráadásul hosszú peres eljárást követően most kapott egységes környezethasználati engedélyt, amit a környezetvédő szervezet elfogadhatatlannak tart, ezért további jogi lépéseket tett. A Greenpeace szerint a veszélyes hulladékban lévő káros anyagok mennyisége az üzemeltető által elvégzett műveletek ellenére sem csökkenhet relevánsan. Azaz a Greenpeace szerint helytelen a telep veszélyes hulladékkezelési gyakorlata,  mely során egy eleve szennyezett területre további sok száz-ezer tonnányi veszélyes komponens kerül. Ez a hulladékgazdálkodási kiskapu semmi másra nem jó, minthogy jelentős költségeket rójon a jövő generációkra, ahelyett, hogy a szennyezővel fizettetné meg az okozott károkat.

„Szennyező fizet”-elv érvényesítése

A területek megtisztítása mellett olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely megelőzi újabb illegális hulladéklerakatok és szennyezések kialakulását, illetve a szennyezőt teszi anyagilag felelőssé az okozott kárért. A hatóságok a mai napig nem kérnek pénzügyi garanciát a hulladékokkal, veszélyes hulladékokkal, -anyagokkal és kockázatos technológiákkal dolgozó cégektől. Pedig az ilyen letétbe helyezett összegek egy baleset vagy csőd esetén is fedezni tudnák a kialakult károkat, a területek megtisztítását és a hulladékok megsemmisítését. A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula a veszélyes szennyezések megelőzése, illetve gyors elhárítása érdekében jogalkotási és jogszabály-módosítási kezdeményezést mutatott be a környezeti felelősség hatékonyabb érvényesülése érdekében. Ezen csomag elfogadása gyors megoldást jelentene a kérdésben.

A pénzügyi felelősséget garantáló jogszabályi környezet mellett szükség van hatékonyan működő hatóságokra és más jogalkalmazó szervekre is, amelyek meg tudják akadályozni a szennyezéseket, és elébe tudnak menni annak, hogy a károkozók eltűnjenek és kibújjanak a felelősség alól.

Kevesebb szemét, kevesebb felszámolandó illegális hulladéklerakó

A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy a kormány végre elkötelezettnek mutatkozik az egyszer használatos műanyagok kivezetése mellett. A környezetet és az élővilágot szennyező „eldobható” zacskók betiltásáért indított www.greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon elérhető petíciójukat márt több, mint kétszázezren írták alá. A Greenpeace azonban arra figyelmeztet: fontos, hogy a beígért egyszer használatos  műanyagtilalom ne más egyszer használatos csomagolóanyagok, termékek elterjedését hozza magával.

Környezetvédelmi szempontból elfogadhatatlan, ha az egyszer használatos, eldobható műanyag zacskókat és termékeket (tányérok, poharak, szívószálak, evőeszközök, stb.) más eldobható, egyszer használatos – akár ún. lebomló – csomagolóanyagokkal helyettesítik. Ezek ugyanis továbbra is nyersanyag- és erőforráspazarló gyakorlatok, amelyekből még hulladék is keletkezik, és szennyező anyagok maradhatnak hátra. A valódi megoldást a sokszor használható csomagolóanyagok, termékek jelentik.

„Itt az ideje, hogy felismerjük: látszat- és félmegoldások helyett  az „eldobható kultúrának” kell véget vetnünk. Bízunk benne, hogy a kormány most látható elköteleződése a tiszta Magyarország mellett a valódi megoldásra törekszik. Várjuk a kormányzat hulladékszabályozási jogszabálytervezetét, amelynek fő céljai a hulladék megelőzése, a kiskapuk nélküli tilalmak bevezetése, a „szennyező fizet” elvének érvényesítése, valamint a jogszabályok szigorú betartatására képes hatóságok biztosítása kell legyenek” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .