fbpx

Csatornahasználati illemtan nem csak járvány idején

A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközmű- szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – ezúton kéri a lakosság közreműködését abban, hogy a jelenlegi helyzetben is viselkedjenek környezettudatosan, figyeljenek arra, hogy az otthoni csatornahasználat során is tanusítsanak fegyelmet és tudatosságot.

A MaVíz a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy a tagszervezeteit – a felelős víziközmű- szolgáltatókat – méltó módon képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap.

Ma Magyarországon – nagyon felelős viselkedést tanusítva – napról napra több honfitársunk marad otthon – dolgozik, vagy éppen tanul gyermekével. Ez a megváltozott élethelyzet azonban több odafigyelést is igényel – minden szintéren; így van ez a wc-, valamint a szennyvízrendszer használatával is.

Ahogyan arról sokat lehet hallani a médiában, a víziközmű szolgáltatók – mivel a ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrasturktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben. Mindannyian meghozták és bevezették a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedési terveiket, azonban most együtt – közösen kérik közreműködésünket, tartsuk be az alábbi fontos lépéseket a mosdó-, illetve csatornahasználat során:

Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot valamint építési törmeléket, juttatni!

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott – bármennyire is hihetetlen – a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2, 85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Fontos megjegyezni, hogy egy nagyobb dugulás nem „csak” plusz munkát jelent a szennyvíztisztító telepen dolgozó munkatársaknak, de rosszabb esetben fizikai valójában a háztartásokban is megjelenhet a probléma: először csak a wc-t nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! Ezért fontos az, hogy megértsük és betartsuk ezeket az alapvető szabályokat!

A csatornahálózat és saját életterünk védelme érdekében tehát viselkedjünk környezettudatosan és óvjuk környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! És erre a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!

A MaVíz szeretné felhívni újra mindenki figyelmét arra, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást. Ezért segítsük tudatos viselkedésünkkel a a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.

A kialakult helyzetre tekintettel legyünk körültekintőek, figyeljünk a környezetünkre és egymásra!

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .