fbpx

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet?

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet? Mit tartanál meg a „régi” világunkból és mit csinálnál másként? Ezt kérdezi az Ökopolisz Alapítvány a 10–24 év közötti fiataloknak szóló, Élet a járvány után című pályázatában. A fiatalokat arra kérik, hogy írják meg, forgassák le vagy éppen slammeljék el, hogyan változtatta meg az életüket a veszélyhelyzet.

 

A pályázat célja, hogy gondolkodásra késztesse a 10 és 24 év közötti fiatalokat. Feltérképezze és megmutassa, hogyan hat rájuk a járvány, a karantén zártsága, és ez hogyan változtatja meg a jövőről alkotott elképzeléseiket, értékrendjüket.

A koronavírus-járvány mindenki életét felforgatta. A fiatalok sem tudnak találkozni a barátaikkal, nem utazhatnak, ami például egy sportoló életét rögtön a feje tetejére állítja. Trunk Tamás DABLTY blogger, vlogger a saját bőrén tapasztalta mindezt: lemondták a versenyeit, ráadásul azok a nemzetközi, fiataloknak szóló fesztiválok is elmaradtak, ahol előadóként vett volna részt. Szerinte a fiatalok jól alkalmazkodnak változásokhoz és még több digitális megoldással rukkolnak elő ebben a megváltozott helyzetben.

„Most a vírus bír cselekvésre minket, holott sokan otthonaikba bezárva tehetetlennek érzik magunkat. Új igények merülnek fel: egyszerűbben kellene élni, csökkenteni a fogyasztást, a helyi termelőtől vásárolni, kevesebbet utazni és utaztatni a termékeket” – vélekedik Lengyel Szilvia, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke. „Túl sokat akartunk belegyömöszölni az életünkbe. Most van rá idő, hogy megtanuljuk, valójában mire is van szükségünk” – tette hozzá.

A világjárvány az alapítvány életét is keresztülhúzta. A kommunikáció áttevődött az online térre, de nemcsak a csatornák változtak meg, hanem a témák is. Az embereket még jobban foglalkoztatja a jövő. „Arra gondoltunk, hogy erről a fiatalokat lenne érdemes megkérdezni. Ezért „Élet a járvány után” címmel pályázatot indítunk, ahol a fiatalok írásban, képben, videóban fejezhetik ki, miként élik meg ezt az időszakot, hogyan hat rájuk a járvány, a karantén zártsága, és ez hogyan változtatja meg a jövőről alkotott elképzeléseiket, értékrendjüket, mennyire került előtérbe életükben a zöld gondolkodás” – mondja Lengyel Szilvia, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke.

Még a minimalista, környezettudatos életmódot folytató Antal Éva, vagyis Vászonzsákoslány vlogger is rájött, hogy sok olyan dolgot vásárolt meg, amire valójában nincs szüksége. Úgy gondolja, hogy a csomagolásmentes vásárláson kívül még számtalan lehetőség van arra, hogy a környezetet megóvjuk és még spóroljunk is, pl. vegán étkezéssel vagy éppen házilag előállított élelemmel, mondjuk palántázással.

Harsányi Bence színész sem akar soha többé felesleges kacatokkal élni. A karantén idején az évek során felhalmozott „feleslegeket” szortírozta, a csomagokat pedig családtagok, barátok, adományboltok és segélyszervezetek fogják megkapni. A Momentán Társulat egyik alapítója minden pályázót arra kér, hogy fogalmazzák meg érzéseiket és véleményüket azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzelik el az életüket a járvány után.

A fiataloknak május 10-ig kell elküldeniük írott vagy videós pályázati munkájukat minden műfaji megkötés nélkül, csupán a terjedelmi korlátokat szabta meg a kiíró. A téma szintén szabadon választható, pl. oktatás, környezetvédelem, közlekedés, utazás, hobbi, emberi kapcsolatok, szerelmek, vagy ez mind együtt. Ami viszont fontos, hogy a pályázat elkészítése közben is szigorúan be kell tartani az érvényben lévő korlátozásokat.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, illetve a legjobbakat az Ökopolisz Alapítvány saját weboldalára, social media csatornáira is feltölti. A zsűri által kiválasztott alkotásokra május közepétől a nagyközönség is szavazhat. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyekben teret kap a zöld gondolkodás, a fenntarthatóságot előtérbe helyező szemléletmód, valamint szerepelnek benne konkrét ötletek, cselekvési javaslatok.

Az eredményhirdetésre korcsoportonként június elsején kerül sor. A nyereményeket az Ökopolisz Alapítvány a hátralévő karanténidőkre hangolta, lesz csúcskategóriás roller, bluetooth fül-, fejhallgató vagy hangszóró, kerti medence is.

A pályázat részleteit itt találja: palyazat.okopoliszalapitvany.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .