fbpx

Műanyagipar-Magyar Kormány: 2:0

Visszavonta a kormány a saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A betiltásról szóló törvényjavaslatot a Parlament honlapja szerint Semjén Zsolt a kormány nevében tegnap visszavonta.

Az elmúlt napokban többször is beszámoltunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM) törvényjavaslatáról, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát. Az eddigi kommunikáció során nem volt érezhető ellenállás az ipari szereplők részéről, ezért is meglepő a javaslat visszavonása.

Az Origo úgy tudja, hogy az Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja a törvényjavaslatot. Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak.

Egyelőre a kormány megbízta az ITM-et, hogy folytassák az egyeztetéseket és készítsen ütemezést a technológiaváltás hatékony végrehajtására vonatkozóan. A cikk szerint ráadásul értelmezési kérdésekre is várnak válaszokat az Európai Bizottságtól, mert szerintük hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó pontos előírások és iránymutatások.

2018. őszén egy hasonló futam már lezajlott, aminek a végén a kormány nem támogatta a műanyag zacskók termékdíjának darab alapra történő helyezését és a reklámhordozó papírok termékdíjának növelését. Akkor a termékdíj mértékének nagymértékű növelése a piacról kiszorította volna az egyszer használatos műanyag zacskókat és reklámújságokat, de mind a műanyagipari, mind a reklámipari lobby ezt meg tudta akadályozni.

Jelenleg a kormány előtt van az új hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról, illetve a körforgásos gazdaság uniós direktíváinak hazai jogrendbe történő átültetésére vonatkozó jogszabálytervezet, a tegnapi döntés után felvetődik a kérdés, hogy az jelenlegi formájában elfogadásra fog-e kerülni.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .