fbpx

Oroszországi hulladékégető erőművek megépítéséről állapodtak meg

Legkevesebb 25, hasznosíthatatlan települési szilárd hulladékot égető hőerőmű megépítéséről állapodott meg a fejlett technológiák exportjára szakosodott Rosztyeh, az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom, valamint a VEB.RF orosz állami fejlesztési vállalat.

A felek által kiadott közös közlemény a projekt értékét 600 milliárd rubelben nevezte meg, de a teljesítés határidejéről nem ejtett szót. (A rubel jelenleg 4,45 forintot ér). Működtetője a Rosztyeh RT-Inveszt elnevezésű leányvállalata lesz. A külföldi eljárásokat is magában foglaló technológiáért a Roszatom, a magántőke bevonásával történő finanszírozásért a VEB.RF felel.

A projekt a résztvevők szándékai szerint 80 új hulladéklerakó létesítését teszi fölöslegessé, és 25 már működő ilyen létesítmény bezárására nyújt alkalmat. A felek a környezetvédelmi aggályok lecsillapítására rámutattak, hogy az üzemek 1260 fokos égésfokon és korszerű szűrőberendezésekkel fognak működni, ami biztosítja, hogy a káros anyagok ne kerüljenek ki belőle.

Az RT-Inveszt jelenleg Moszkva megyében négy, Tatárföldön pedig egy szemétégető üzemet épít.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .