fbpx

A Nespresso bemutatja új, 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszuláit

A Nespresso bejelentette, hogy a világon elsőként olyan kávékapszulákat vezet be, amelyek anyaga 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készül. Mindez szerves része a vállalat folyamatos törekvésének, hogy támogassa a körforgást, csökkentse a hulladékot, és növelje a termékeihez felhasznált anyagok újrahasznosítását.

Az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Ha egy termék nem újonnan előállított, hanem újrahasznosított alumíniumból készül, az lényegesen kevesebb energia felhasználását jelenti. Az alumínium kiválóan óvja a magas minőségű kávé frissességét és aromáját, és tökéletesen megvédi a terméket az oxidációtól, a fénytől és a párától – ezért is használt a Nespresso mindig alumínium kapszulákat. Az új típusú kapszulákon lévő vékonyabb fólia 9,2%-kal kevesebb alumínium alapanyagot tartalmaz, így ezek a kapszulák 8 százalékkal könnyebbek, mint a korábbiak.

A Master Origins Colombia kávé az első, amit 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszulákba csomagolnak. Az új formátum néhány országban már elérhető, és hamarosan Magyarországra is megérkezik. A Nespresso célja, hogy 2021 végére az összes otthoni fogyasztásra szánt kávét újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagolják.

„Állandó kihívásaink egyike, hogy a működésünk egyre fenntarthatóbb legyen, és jobban illeszkedjen a körforgásba, beleértve az anyagok beszerzését, felhasználását vagy újrahasznosítását. Fontos mérföldkőhöz értünk azzal, hogy kapszuláink immár 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek; ez olyan eredmény, amelynek megvalósításán a beszállítóinkkal együtt nagyon sokat dolgoztunk.” – mondta Jérôme Pérez, a Nespresso fenntarthatóságért felelős vezetője.

A Nespresso kapszulák jelenleg olyan alumíniumötvözetből készülnek, ami maximum 80 százaléknyi újrahasznosított alapanyagot tartalmazhat, de a Nespresso folyamatosan keresi az új megoldásokat, hogy ezt az arányt tovább növelhesse.

Globális szinten a Nespresso már 30 százalékos újrahasznosítási arányt ért el, vagyis majdnem minden harmadik kapszula visszakerül a körforgásba. 2014 óta a vállalat világszerte több mint 185 millió svájci frankot fektetett újrahasznosítási programjába, amely mára több mint 100.000 kapszulagyűjtő ponttal működik 53 országban.

„A siker legfontosabb tényezője a fogyasztók együttműködése, mi pedig hihetetlenül hálásak vagyunk vásárlóink lelkesedéséért, ami lehetővé tette a jelenlegi újrahasznosítási arány elérését. Erre a pozitív lendületre szeretnénk most építeni, hogy végül elérjük kitűzött célunkat: az összes kapszulánk újrahasznosítását.” – mondta Pérez.

A Nespresso partnereivel tovább dolgozik azon, hogy az általuk használt alumínium – készüljön bauxitból vagy újrahasznosított alapanyagból – megfeleljen az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) szervezet tanúsítványának, ami meghatározza az alumínium felelős és fenntartható módon történő előállítását.

A Nespresso újrahasznosítási és fenntartható csomagolási törekvéseinek legfontosabb mérföldkövei:

– A Nespresso 1991-ben mutatta be első újrahasznosítási rendszerét, ami mára világméretű hálózattá nőtte ki magát, több mint 100.000 begyűjtő ponttal 53 országban. 2009 óta mintegy 91 százalékra nőtt annak a lehetősége, hogy a vásárlók visszajuttassák a Nespresso-hoz használt kapszuláikat.

– A Nespresso 2009 óta együttműködik a Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) és más partnerekkel, hogy fenntartható és felelős alumínium-beszerzési láncot hozzanak létre. Ez vezetett 2012-ben az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) megalapításához, amelynek keretén belül megalkották az első szabványt, amely az alumínium felelős és fenntartható módon történő előállítására és felhasználására vonatkozik.

– A Nespresso Magyarországon 2012-ben hozta létre saját rendszerét az alumínium kapszulák újrahasznosítására, azóta gyűjtik a használt kapszulákat a Boutique-okban – jelenleg 8 helyszínen.

– 2017 óta a magyar vásárlók futárszolgálat segítségével is ingyenesen visszaküldhetik a használt kapszulákat az új rendelések kézbesítésekor. Mivel a magánszemélyek mellett irodák, éttermek és szállodák is ügyfelei a Nespresso-nak, a Professional kávégépekben használt kávépárnák elszállításáról is gondoskodnak.

– A Nespresso együttműködött más márkákkal (többek között a Tipton Eyeworks, a Caran d’Ache és a Victorinox vállalatokkal), hogy kultikus ‘Second Life’ tárgyakat készítsenek újrahasznosított kapszulákból, új lehetőségeket tárva fel az alumínium újrahasznosítása terén, és rávilágítva az újrahasznosítás előnyeire.

– 2018-ban a Nespresso bejelentette, hogy a Rio Tinto vállalattal való együttműködés révén az első cég lehet, amely az ASI szabványban meghatározott, fenntartható módon szerzi be az alumíniumot. A vállalat azon dolgozik, hogy a szabvány előírásai a teljes értékláncában érvényesüljenek.

– 2019-ben a Nespresso arra kért fel más, szintén kapszulás kávékat gyártó vállalatokat, hogy csatlakozzanak újrahasznosítási rendszeréhez. Ebben a kezdeményezésben a Nespresso első partnerei a francia JDE és a svájci Café Royal voltak.

– Egyes Nespresso kávégépek részegységei újrahasznosított műanyagból (PCRP-ből) készülnek, és a Nespresso folyamatosan új gyártási megoldásokat keres arra, hogy növelje az újrahasznosított műanyagok felhasználását.

– 2020 márciusában a Nespresso bemutatta kávégépeinek új külső csomagolását, ami 100 százalékban újrahasznosítható, és 95 százaléknyi újrahasznosított papírból készül.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .