fbpx

Nem tiltják be a műanyag zacskókat és szatyrokat

Jelentős visszalépés az eredeti szabályozáshoz képest a parlament oldalán nyilvánossá vált módosított törvényjavaslat az egyszer használatos műanyagok tilalmáról. Eszerint a kormány az ipar nyomására valóban megfutamodott a környezet számára legszennyezőbb zacskók tilalma elől és részben továbbra is engedélyezni akarja azok forgalmazását. Ez nemcsak jelentős visszalépés a kormányzat korábban beígért zacskótilalmához képest, de szembemegy annak a mintegy negyedmillió embernek az akaratával, akik egy erős műanyagtilalmat vártak, mely valóban véget vet Magyarországon az eldobható kultúrának – írja Simon Gergely a Greenpeace szakértője.

Közel negyedmillió ember támogatta a Greenpeace petícióját, melyben az egyszer használatos műanyag zacskók teljes tilalmát követeljük. Emellett az elmúlt 2 hétben közel 8000(!) ember küldött levelet az illetékes kormánytagoknak, arra kérve őket, hogy terjesszék be az Országgyűlés elé az egyszer használatos műanyagok tilalmát kimondó eredeti, erős szabályozási javaslatot. Az eredeti javaslat ugyanis az összes, 50 mikronnál vékonyabb zacskót kivezette volna Magyarországról, beleértve azokat a vékony falú műanyag zacskókat is, melyeket az üzletekben teljesen ingyen bocsátanak a fogyasztók rendelkezésére, jellemzően a zöldség-, gyümölcs- vagy a pékáru-részlegnél. A mostani törvényjavaslat szerint viszont ezek a vékony, ún. „kifliszacskók” mégis maradhatnának.

Pedig pont ezekből a zacskókból fogy a legtöbb, ráadásul egyetlen használat után általában szemét lesz belőlük, az újrahasznosításukra pedig gyakorlatilag nem kerül sor. Ezek a zacskók kerülnek ki leggyakrabban a környezetbe, mivel könnyen felkapja őket a szél a szemetesből vagy szemétszállítás során, a természetben pedig hamar mikroműanyagokká aprózódnak.

További részletek a Greenpeace oldalán ide kattintva.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .