fbpx

A műanyag történetét bemutató filmmel érkezik a Discovery

Ember okozta krízishelyzet a műanyagszennyezés, amely világszerte mindenhol hatással van a környezetre és azokra az emberekre, akik szennyezett területen élnek. Három kontinenst beutazva mutatja be az izgalmas dokumentumfilm a szeméttel teli mezőket, a hulladékhegyeket, a kosszal telt folyókat és állóvizeket, valamint a műanyaggyártásból és -feldolgozásból származó mérgező anyagokkal szennyezett régiókat. A mindenki számára tanulságos eseteket bemutató műsort ma este 20:00 órakor láthatják a nézők a Discovery műsorán.

A többszörösen díjnyertes Műanyag története című dokumentumfilmben szakértőkkel és aktivistákkal készült interjúkból tudhatjuk meg, hogy milyen a műanyagszennyezés frontvonalában harcolni. A készítők felfedik a nézők számára azokat a borzalmas következményeket, amelyeket az ökoszisztémákat elöntő műanyag mérgező hatása gyakorol a közösségekre, illetve bemutatják a globális mozgalmat, amely ennek megfékezéséért alakult.

Lenyűgöző eredeti animációkkal, az 1930-as évekből származó archív felvételekkel és első kézből elmesélt esetekből láthatjuk a vészhelyzetet, ahogy a dokumentumfilm feltár előttünk egy komplex problémát, amely hatása a bolygóra és annak lakóira egyre csak fokozódik.

Műanyag története című filmben kiemelt kérdések rávilágítanak arra, hogy a helyben meghozott döntéseknek is globális hatásaik lehetnek – nyilatkozta Nancy Daniels, a Discovery Channel vezető márkamenedzsere majd hozzátette – Megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk azok, akik hangsúlyt helyeznek ezekre a kérdésekre, amelyeknek köszönhetően tisztább és egészségesebb életet élhetünk a Földön.”

A dokumentumfilm kiemeli azokat a környezeti és emberi jogokat érintő károkat, amelyeket a műanyag „egész élete” során okoz – nem csak akkor, ha megszabadultunk tőle. A műanyagról szóló üzeneteket már évtizedek óta a gyártók uralják, akik csak a műanyaghulladékra fókuszáltak.

A film során meglátjuk, hogy a műanyagipar egyszerre hibáztatja a könnyelmű fogyasztókat a műanyagokért, miközben több egyszer használatos műanyagot termel, mint eddig valaha. A műsor felhívja a figyelmünket arra, hogy bár a környezetünk műanyagmentesítése rendkívül fontos, csupán tüneti kezelést jelent – a valódi megoldás az lenne, ha közösen megállítanánk a műanyagok tömegtermelését.

A film nem egy új keletű problémával néz szembe, hiszen már 15 évvel ezelőtt is felfigyeltek a műanyag szennyező hatásaira. A felvételek bemutatják azt, hogy egy embercsoport tevékenységei nem csak a saját világukra, hanem a föld másik oldalán élők világára is hatással vannak. Ahogy Shibu K. Nahir aktivista is mondta:

Nézd meg a Földet, ez egy vízi világ… Szóval, ha elképzeled, hogy egy vízzel teli burokban élünk, rájössz, hogy amit te itt most teszel, az hatni fog minden egyes életformára a világon. Akár Európában, Amerikában vagy Afrikában legyünk is, elengedhetetlen, hogy megértsük ezt a mentalitást és határokon átívelve, közösen tegyünk ellene valamit.”

Műanyag története című dokumentumfilmet a The Story Of Stuff Project hozta létre a React To Filmmel együttműködésben; eredeti zenéjét Mike McCready (Pearl Jam) és Cody Westheimer szerezte; rendezte: Deia Schlosberg; producer: Kyle Cadotte, Megan Ponder és Stiv Wilson; társ-vezetőproducer: Dianna Cohen, Jackson Browne és Seven McDonald; vezetőproducer: Stiv Wilson, Coraline Charriol-Paul & Dennis Paul és Michael O’Heaney.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .