fbpx

Most már elsőbbséget élvez a hazai hulladék a külfölditől

A Magyar Közlöny 130. számában megjelent a 2014-2020 közötti időszakra szóló Országos Hulladékgazdálkodási Terv hulladék behozatallal kapcsolatos felülvizsgálatáról és kiegészítéséről szóló 1272/2020. (VI. 2.) Korm. határozat, amely meghatározza a szennyvíziszap behozatal korlátozása, leállítása, valamint az RDF hulladék energetikai hasznosítási célú behozatalának korlátozása ügyében szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt években a külföldről hazánkba érkező szennyvíziszap hulladék mennyisége jelentősen megnőtt. A hazai kezelő létesítményekhez történő több száz kilométeres szállítási távolság szükségtelen környezeti terhelést és kockázatot jelent.

A magyarországi kezelés és a behozatal engedélyezett és a hatóságok által ellenőrzött módon történt. Az eddigi tevékenység a lakosok egészségére veszélyt nem jelentett, azonban hazánk környezeti állapotának megőrzése és elsődlegessége miatt a Kormány a jövőre nézve fellépett a szennyvíziszap behozatala ellen.

A Kormány döntése előtt megkereste az érintett tagállamokat, kellő felkészülési időt biztosítva számukra, és tájékoztatta az Európai Bizottságot is a tervezett intézkedéséről.

A kiegészített OHT alapján a mechanikai kezeléssel energetikai hasznosításra előállított RDF hulladékot a továbbiakban akkor lehet Magyarországra behozni, ha a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban képződött RDF hulladék hasznosítása megoldott. A behozatali eljárás során egyedileg kell vizsgálni ennek tükrében a behozatal hulladékgazdálkodási indokoltságát.

A fenti intézkedések szerzett jogot nem sértenek, a már kiadott hatósági hozzájárulások érvényességét nem érintik.

A Kormány határozata értelmében az OHT egységes szerkezetben került közzétételre az ITM honlapján.

(ITM)

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .