fbpx

A HELL a világon egyedülálló 75 %-os újrahasznosítást célozta meg

A HELL ENERGY az üdítőitalgyártók közül a világon elsőként kötött megállapodást a legzöldebb alucsomagolásra. Ennek köszönhetően a HELL csoport 75 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült italdobozba fogja tölteni a termékeit, amelyek továbbra is 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosíthatóak.

 

A 2020. július 21-én megkötött szerződés értelmében a HELL csoport a világon a legmagasabb újrahasznosított tartalommal bíró alumínium alapanyagot fogja használni valamennyi italdoboza esetében. A prémium minőségű Hydro CIRCAL alkalmazása, amely legalább 75 százalék újrahasznosított alumíniumot tartalmaz, fenntarthatósági szempontból az egész iparág számára mérföldkő. A döntés példát mutat a nagy multinacionális márkák számára is.

 

A PET-palackok helyett a HELL ENERGY az alumínium doboz mellett tette le a voksát, mert ez az egyetlen italcsomagolás, amely 100 százalékban, végtelenszer újrahasznosítható, miközben az anyag megőrzi minőségét és értékét egyaránt. A 75 százalékos vagy annál nagyobb újrahasznosított tartalom biztosítása továbbá azt is jelenti, hogy az elhasznált alumínium visszakerül az anyagáramba, így ez az innováció alapvető szerepet játszik a körforgásos gazdaság létrehozásában. A HELL ezzel a világon elsőként biztosítja a legzöldebb alumínium italcsomagolásformát fogyasztóinak, ráadásul mindhárom – HELL, XIXO és ENERGY COFFEE – márkájának teljes portfoliójában.

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy újabb lépést tettünk a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés irányába. A világ első energia- és üdítőitalgyártója vagyunk, aki igazoltan legalább 75 százalékban újrahasznosított alumíniumból készíti majd termékei csomagolását – ez pedig új mérce, amely követendő példaként szolgálhat minden márkatulajdonos számára.” – mondta Csereklye Barnabás, a HELL ENERGY ügyvezetője és a QUALITY PACK cégvezetője.

A fogyasztók ma már tudatosan választják a környezetbarát csomagolóanyagban elérhető termékeket, azonban nem mindegyik alapanyag alkalmas a maradéktalan, gyors és költséghatékony újrahasznosításra. A PET palackok esetében súlyos probléma, hogy az újrahasznosítás során folyamatosan veszít a minőségéből, ezért csak korlátozottan lehet belőle PET palack, ráadásul a műanyag palackok nagy része sajnos az óceánokban, a természetes vizekben vagy az erdőkben végzi.

Az egyszerhasználatos műanyagok esetében fontos az újrahasznosítás, de ez önmagában nem oldja meg a mértéktelen műanyagszennyezést. Éppen ezért a HELL ENERGY 2020-ra már 5 százalék alá szorította portfóliójában a PET-palackok arányát, sőt újabb vállalást tett, miszerint 2025-re ezt az arányt 1 százalék alá csökkenti.

Az Energiatudatos Vállalat Díjat is kiérdemlő cég (2020) az elmúlt években többször is bizonyságot tett környezettudatos szemléletéről, ráadásul a gyártási hulladékot és ipari selejtet már eddig is 100 százalékban visszaforgatta újrahasznosításra. A Hydro CIRCAL alapanyagra való áttéréssel a HELL ENERGY 60 százalékkal fogja csökkenteni az üveghatású gázkibocsátását.

 

Facebook Comments

One thought on “A HELL a világon egyedülálló 75 %-os újrahasznosítást célozta meg

 • 2020/07/28 at 09:59
  Permalink

  Magyarországon az aludobozok mintegy 40%-t sikerül valamilyen módon visszagyűjteni és újrafeldolgozni. Ebben a szelektív gyűjtés mellett benne vannak már a vegyes hulladékból válogatott dobozok is. 60% a lerakón végzi. Összehasonlításul: újratölthető csomagolásoknál a visszagyűjtési arány jellemzően 95% feletti.

  Az alumíniumgyártás energiaigénye okán az alumíniumdoboz italcsomagolások környezeti lábnyoma ráadásul jelentősen nagyobb a PET-palackokénál, életciklus elemzések szerinti preferenciasorrendben jellemzően az egyutas üveggel együtt a lista végén vannak. Dobozból doboz, vagyis “can to can” recycling pedig valóban van, de csak arra specializálódott üzemekben, Európában is csak néhány helyen, pl. Franciaországban (Rexam) és Nagy-Britanniában (Novellis). Szikszón nemhogy dobozból doboz, de semmilyen újrafeldolgozás sincs, csak dobozgyártás. A dobozgyárral nem rendelkező dobozos ital gyártóknál még az üres dobozok – gyakorlatilag levegő – importja is terheli a környezetet.

  Csak hálát adhatunk a sorsnak, hogy a HELL termékei túlnyomó részét exportálja és csak a maradékkal önti el a magyar piacot.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .