fbpx

Fördős Zé beleáll – hasznosítsd újra a fémet!

Fördős Zé nem rest, ha a környezettudatosságról van szó, ezért beleállt az ügybe, és átmatricázott egy aludoboz-visszaváltó automatát. Ezzel indult útjára az az akció, ami az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtését népszerűsíti a „Minden doboz visszajár” programon keresztül. A kezdeményezéshez köthető mindendoboz.hu oldal egy felmérést is készített: ebből az derült ki, hogy még mindig inkább műanyagot használunk, pedig a fém kevésbé környezetszennyező. A Street Kitchen házigazdája is arra biztat mindenkit, hogy építse be a mindennapokba az újrahasznosítást, ami még szórakoztató is lehet!

Fördős Zé szerint, bár szép cél a hulladékmentes életforma, a mai, modern ember számára a gyakorlatban nagyon nehezen megvalósítható, ezért érdemes inkább az újrahasznosítást szem előtt tartani és rendszeres tevékenységként beépíteni a mindennapokba.

„Aki sokat van a konyhában, sokat találkozik hulladékkal is. Alapvetés az életemben, hogy odafigyelek a szelektív gyűjtésre, még komposztálok is, így az újrahasznosítás nálam a gyakorlatban is megjelenik. Ha az ember célként fogalmazza meg a szelektív gyűjtést, még szórakoztató is tud lenni” – mondta Fördős Zé a matricázás közben. „Az italainkat valamilyen formában el kell fogyasztanunk és azzal is foglalkoznunk kell, mi lesz a csomagolóanyag sorsa” – tette hozzá.

A műsorvezetőnek már teljesen természetes, hogy a fémdobozokat is szelektíven gyűjti, a környezettudatos megoldást szerinte az jelenti, ha törődik az általa felhasznált hulladékkal. Zé szerint elgondolkodtató, hogy az aludobozok esetében az előállítási energiának mindössze 5 százaléka az újrahasznosításhoz szükséges energia, azaz sokkal jobban megéri újrahasznosított fémdobozokat használni az újonnan előállítottak helyett.

Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk, derült ki a mindendoboz.hu felméréséből. A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladékok több mint fele műanyag. Bár a fogyasztási szokások más képet mutathatnak, de a magyarok sokat tudnak a környezetvédelemről és előnyben részesítik a környezettudatos megoldásokat.

Némi lemaradás érzékelhető az uniós átlaghoz képest, mivel Európa többi országával összevetve Magyarországon csupán az aludobozok harmadát hasznosítják újra.

Ezen azért is érdemes lenne javítani, mivel egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel üzemeltethetünk egy TV-t 2 órán keresztül, azaz gyakorlatilag egyetlen sörös dobozzal fedezhetjük egy focimeccs megtekintését. Fontos kiemelni, hogy mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. A Minden doboz visszajár 100%-ban magyar fejlesztésű automatái nem csak az újrahasznosítást teszik elérhetővé, hanem a „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak.

 

Facebook Comments

One thought on “Fördős Zé beleáll – hasznosítsd újra a fémet!

 • 2020/08/17 at 10:20
  Permalink

  “az előállítási energiának mindössze 5 százaléka az újrahasznosításhoz szükséges energia, azaz sokkal jobban megéri újrahasznosított fémdobozokat használni az újonnan előállítottak helyett.”

  Kérdés, Fördős Zé választhat-e újrahasznosított fémdobozt. Mert az átlag fogyasztó nem. A fém italosdobozok ugyanis messze nem mind újrahasznosított alumíniumból és pláne nem újrahasznosított fém italdobozokból készülnek, a Deutsche Umwelthilfe szerint az új alumínium aránya eléri a 30-50%-t. Ez az új alumínium pedig, ahogy a cikk is írja, elég magas villamos-energia felhasználással (amint a cikkb és számos hulladékkal (pl. vörösiszap) készül.

  “Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk…”

  Életciklus elemzések szerint a mai, egyre vékonyabb műanyag-palackok jelentősen kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, mint a fém italos dobozok, melyek környezeti lábnyoma az egyszer használatos üvegéhez hasonlóan magas. Magyarországon továbbá bár a műanyag italcsomagolások újrafeldolgozása kb. 40%, de további mennyiség hasznosul energetikailag, így a hasznosítás aránya magasabb, mint a fém italdobozé.

  A fém italdobozban árusított termékek közül továbbá számos többször használatos, visszaváltható üveg csomagolásban is elérhető, ami még a műanyag palacknál is kedvezőbb környezeti lábnyomú.

  “egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira..”
  VisszakerülHET. Ehhez vissza kellene tudnunk adni egy automatában – amiből az országosan kevesebb, mint 180 darab talán egy kicsit kevés.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .