fbpx

„Passzold vissza Tesó!” – A Gorillák Világnapján indult újra a kampány

2019 tavaszán csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalataival a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen meghirdetett „Passzold vissza Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához. A kampány következő, harmadik szakasza 2020. szeptember 24-én indult, a Gorillák Nemzetközi világnapján. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 600 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.  

 

A gyűjtést sok helyen, a 2020 tavaszán, a COVID-19 veszélyhelyzet alatt is folytatták.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható készüléket, GPS-t vagy táblagépet vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadás, séta a Jane Goodall tanösvényen, zöld iroda oktatás, egyesületi próbatagság. Újonnan csatlakozott az akcióhoz támogatóként a Bringóhintó Kft., akik a legeredményesebb oktatási intézmény számára ajánlottak fel 35 db családi bringóhintó utalványt.

 

A kampányban való részvétel ingyenes, itt lehet regisztrálni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVP02Y8BsyQ8h0xWqNlMWdwzjZLufIpriEKoR9uZILnyXv4A/viewform

 

 

A gyűjtőpontok térképén nyomon követhetők a Jane Goodall Intézet honlapján:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1z3wuSJYEhNkQGBP8F0A7W75-CnB7o4gw&ll=47.10501941052671%2C19.08164714999997&z=7

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.

 „Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

 

“Minden egyes telefon számít! Idén a civil szervezetek és a tanintézmények számára ingyenes, kisméretű egyedi dobozokat is tudunk biztosítani. A témához kapcsolódó előadásunk, ökotudatos játékaink pedig megrendelhetők. A tavalyi év során közel 250.000 emberhez jutottunk el és tettük őket csimpánzbaráttá. Reméljük a 2020-as év is hasonlóan sikeres lesz!” – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

 

„Őszintén szólva mi is meglepődtünk a program sikerén. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

 

A gyűjtődobozok szállításában a kampány új partnere a Ghibli Kft.

 

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .