fbpx

Azt kérik a hulladékcsökkentés kerüljön fókuszba az oktatási intézményekben is

Közoktatási intézmények csatlakozását is várják az Európai hulladékcsökkentési héthez – jelentették be Budapesten.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta: november utolsó hetében rendezik meg az Európai Unióban az Európai hulladékcsökkentési hetet, amellyel a hulladék csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet.

Arra buzdítják a szülőket, pedagógusokat, nevelésben részt vevő intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hogy csatlakozzanak a hulladékcsökkentési héthez, ezzel bizonyítva Magyarország elkötelezettségét a témában – fogalmazott.

Elmondta, hogy az Európai Unió tagállamai versengenek a hulladékcsökkentési héten. Minél több önkéntes program indul, annál jobban mutatjuk tagállami szinten, mennyire fontos a megfelelő hulladékgazdálkodás, a hulladék csökkentése, újrafeldolgozása, újrahasznosítása – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára arról beszélt, hogy a magyar oktatási rendszerben a fenntarthatóságnak, a fenntartható fejlődésnek, a környezetvédelemnek, a természetismeret ügyének nagy hagyománya van.

„Sokat teszünk azért, hogy ez ne csak szép hagyomány legyen, hanem a magyar oktatási rendszer egyik erősségét jelentse” – hangoztatta. Megjegyezte: 1200 ökoiskolából és 1000 zöld óvodából álló hálózatot működtetnek, amelyekben teljes körű, a fenntarthatóságra, a természet védelmére irányuló nevelési program működik.

Felidézte: múlt héten nagy sikerrel zajlott a fenntarthatósági témahét, amelynek ötödik alkalommal volt gazdája a minisztérium. A témahétre 1804 iskola regisztrált – ebből 121 határon túlról – és 24 ezer osztály 396 ezer tanulója vett részt a témahét programjaiban. A témahéthez kapcsolódó facsemete-ültetésben 700 iskola vett részt.

Hozzátette: a következő lépés az Európai hulladékcsökkentési héthez csatlakozás, a köznevelési intézmények örömmel működnek együtt a nemes cél érdekében.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ igazgatója fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti alaptantervben már egészen kicsi kortól megjelenik a fenntarthatóság, a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem, mert így nagyobb eséllyel sajátítják el ezeket a gyerekek.

Elmondta: minden iskola szelektíven gyűjti a hulladékot, gyűjtik az elemeket és szinte mindegyikben van palacknyomó, amely elősegíti a palackok újrahasznosítását. Szólt arról, hogy több helyen is tapasztalta, az iskolák begyűjtik az újrahasznosítható anyagokat és technika- vagy rajzórán felhasználják azokat.

Idén 12. alkalommal rendezi meg az Európai Bizottság szakmai szervezete az Európai hulladékcsökkentési hetet november 21-29. között. Az Európai hulladékcsökkentési héthez  itt lehet csatlakozni, ott ötleteket, tippeket is kaphatnak a regisztrálók.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .