fbpx

Luca: az újrahasznosított hulladékból készült autó

Évente 2,1 milliárd tonna hulladékot termelünk – vagyis a PSV futballstadionja 7380-szor telne meg. Annak demonstrálása érdekében, hogy ezt a hulladékot hasznos módon is hasznosíthatnák, az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói csapata bemutatott egy szinte teljes egészében hulladékból készült autót. Az eredmény egy Luca nevű, sportos megjelenésű, len és újrahasznosított műanyag alapú elektromos autó, amelynek nagy részét az óceánból gyűjtött hulladékok adják. A karosszéria, a burkolat, az ablakok és a belső tér szintén újrahasznosított anyagokból készült, beleértve a PET-palackokat, a kemény műanyag ABS-t és a háztartási hulladékot.

A Luca egy kompakt autó, két elektromos motorral a hátsó kerekekben. Óránkénti 90 kilométeres végsebességet érhet el, hatótávolsága 220 kilométer.  A hatékony motorok mellett ez az alacsony súlynak is köszönhető: az autó súlya akkumulátorok nélkül csak 360 kg. Ez kb. fele olyan könnyű, mint a hasonló autóké. Ezenkívül az autó akkumulátora csak hatvan kiló, szemben a többi elektromos autó több száz kilójával.

Luca alváza egyedülálló szendvicspanelből áll, amelyet a hallgatók több céggel együttműködve fejlesztettek ki. A külsejét lenrostok alkotják óceáni műanyag hulladékkal kombinálva. Bár ezek az anyagok több évig volt az óceánban és különböző típusú műanyagokból állnak, a természetes szálakkal kombinálva elegendő szilárdságot adnak az alváznak. Az anyag magja újrahasznosított PET palackokból készül. A PET-et legfeljebb tízszer lehet újrahasznosítani, így élettartama nagymértékben meghosszabbítható, ha autóban használják alapanyagként.

Forrás: TU/e

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .