fbpx

Tanulmány készült az élelmiszer csomagolási és az élelmiszer hulladékok csökkentéséről

Tanulmányt jelentetett meg “Az élelmiszer csomagolási és az élelmiszer hulladékok csökkentéséről a műanyag forradalom tükrében” címmel az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB), az Európai Unió konzultatív szerve.

 

“A tanulmány célja az élelmiszerek csomagolására vonatkozó sikeres példák és megközelítések azonosítása és vizsgálata volt, figyelembe véve a fogyasztók biztonságát és a környezeti, gazdasági, társadalmi, jogi és az élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatos megfontolásokat.”

 

“Az elemzés a körforgásos gazdaság (megelőzés, újrahasználat, újrafeldolgozás) elvein alapul és a vállalkozások és a fogyasztók közötti kapcsolatokra korlátozódik.

Az európai és a nemzeti szintű jogszabályi és ágazati tendenciák alapos vizsgálata, átfogó szakirodalmi áttekintés és szakértőkkel készített interjúk révén 19 sikeres példát azonosít a fenntartható élelmiszer-csomagolásokról, melyeket 5 kategóriába sorol őket:

  • A (túl) csomagolás megelőzése / csökkentése,
  • Újrafelhasználás,
  • Újrahasznosított tartalom,
  • Alternatív anyagok és
  • Aktív / intelligens csomagolások.

 

Ezenkívül az elemzés számos ajánlást azonosít a különböző szereplők számára a fenntarthatóbb élelmiszer-csomagolások előmozdítása érdekében.”

 

A tanulmány konklúziót is megállapít: “Összességében azokat az intézkedéseket kell prioritásként kezelni, amelyek csökkentik a (túl) csomagolást és a csomagolási hulladékokat, továbbá támogatják az újrafelhasználható csomagolásokat uniós szinten kötelező újrafelhasználási célok meghatározásával és más gazdasági eszközökkel, valamint elősegítik az újrahasznosított, megújuló és innovatív anyagok elterjedését, amelyek valódi környezeti környezeti előnyökkel járnak és kerülik a terhek átcsoportosítását.”

 

Az EGSZB által kibocsátott véleményeket kötelező figyelembe venni az Európai Unióról szóló szerződések által meghatározott területeken, illetve az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament önként is konzultálhat az EGSZB-vel. Magyarország az EGSZB 329 helyére 12 tagot delegál.

 

A tanulmány angol nyelven elérhető az EGSZB honlapján.

 

Forrás: Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .