fbpx

Társadalmi egyeztetésen az egyszer használatos műanyagok kiváltását támogató felhívás

Társadalmi egyeztetés indult csütörtökön arról a pályázati konstrukcióról, amelynek keretében 7 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítására – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Közleményében a tárca hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó vállalkozások technológiaváltását segítő fejlesztések támogatása.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv fontos vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is – hangsúlyozta Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a minisztérium tájékoztatása szerint.

Az idén júliusban elfogadott törvény felhatalmazza a kormányt arra, hogy rendeletben tiltsa be bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. A környezetszennyező termékek kivezetése 2021 nyarán kezdődik meg, így az iparági szereplőknek elegendő idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a technológiaváltásra. A kormány a folyamat ösztönzésére a technológiaváltást és a kapacitásbővítést támogató forrásokat is rendelkezésre kíván bocsátani a vállalkozásoknak – közölte Boros Anita.

A kormány az uniós előírásoknak megfelelően 2021 nyarától az egyszer használatos műanyagok kivezetéséről döntött. Az új szabályozás egyben lehetőséget is teremt a magyar vállalkozásoknak. Ha a változás élére állnak, és termelésüket hatékonyabbá, környezetbarátabbá teszik, akkor az új technológiák meghonosításával nemzetközileg is versenyképessé válnak, új munkahelyeket teremtenek, ezzel biztosítják a magyar családok megélhetését – fejtette ki a felhívás kapcsán György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

A felhívás célja az átállás megkönnyítése és a vállalkozások szintlépésének támogatása, hiszen így lesz a jövő magyar, high-tech és zöld – fogalmazott.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott konstrukcióban a támogatás összege 20 és 400 millió forint között alakul. A támogatás mértéke várhatóan 35-50 százalékos lehet, ami azt jelenti, hogy a felhívás eredményeképpen több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a közeljövőben Magyarországon.

A feltételesen vissza nem térítendő támogatás előnye, hogy a vállalkozások a támogatás 100 százalékához hozzájuthatnak előleg formájában.

A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás, információs technológia-fejlesztés, irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsítványok megszerzése, valamint a projekt előkészítési költségének részleges elszámolása is.

A fejlesztési források hatékony felhasználása érdekében a támogatásra pályázók vállalják az előminősítésre jelentkezést. Ennek első lépése egy regisztráció, amelyre november végén nyílik lehetőség a www.znb.ifka.hu oldalon.

György László államtitkár közölte: a jelenleg 7 milliárd forint keretösszegű felhívást a közép-magyarországi régiónak szóló, további 3 milliárd forint keretösszegű felhívás egészíti majd ki várhatóan 2021 első fél évében, tekintettel arra, hogy sok az olyan magyar vállalkozás, amely a zöldítésre és innovatív technológiákra nyitott, a fejlődéshez pedig forrásbevonásra van szüksége.

A felhívás a palyazat.gov.hu oldalon véleményezhető 2020. november 15-ig – áll az ITM közleményében.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .