fbpx

Mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban

Miközben kutatók egy csoportja műanyagszennyezést mutatott ki a csúcsnál vett mintákból, más szakértők a hegycsúcs közelében fekvő gleccser egyre gyorsuló olvadását mérték ki.

Mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban – olvasható a One Earth című tudományos folyóiratban. A kutatók szerint valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származik a szennyezés.

A szakértők 2019 tavaszán vettek hó- és vízmintákat a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint ötmilliméteres részecske.

Egy másik kutatócsoport műholdas felvételek elemezése alapján megállapította, hogy a Kumbu-gleccser az 1960-as évek óta több mint száz métert zsugorodott, és a jégtömeg olvadása jelentősen felgyorsult. A klímaváltozás következtében a következő évtizedekben valószínűleg tovább gyorsul. Ez azért is problémás lehet, mert a gleccser olvadékvizétől függ több mint 230 millió ember vízellátása a Himalája térségében.

A Csomolungma egykoron az érintetlen természetet képviselte, az első, 1953-as jegyzett csúcshódítást követően beindult hegymászó-turizmus azonban jelentősen megnövekedett az elmúlt években. Ez bár segített Nepál gazdaságán, de a külföldről érkező turisták miatt a hegy a világ legmagasabban fekvő szemétlerakójává is változott. A klímaváltozás hatása az is, hogy a 20. század kezdete óta már könnyebb oxigénpalack nélkül meghódítani a jegyet. A növekvő hőmérséklet ugyanis a csúcson növeli a légnyomást és ezzel a test oxigénellátását is.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: