fbpx

Kínában betelt a pohár az egyszer használatos műanyagok miatt

A kínai Kereskedelmi Minisztérium olyan országos szintű rendszert hozott létre, melyen keresztül a kiskereskedők le tudják jelenteni műanyag használatukat. Az éttermeknek, online árusoknak és kézbesítéssel foglalkozó cégeknek ezentúl kötelezően kell jelenteniük. A minisztérium javaslata egyike azon megoldási lehetőségeknek, mellyel az ország egyre növekvő mennyiségű szemetét próbálják kezelni – írja a BBC cikke alapján az Origo.

Kínában szeptemberben fogadták el a szilárd hulladékok kezeléséről szóló új törvényt, mely többek között előírja egy új hulladék-újrahasznosítási infrastruktúra kialakítását, illetve szigorúbb büntetést ró a szemeteléssel kapcsolatos szabályok megszegőire.

Szintén ez a bejelentés év végére országszerte betiltaná az egyszer használatos szívószálakat, és a nagyobb városokban az egyszer használatos műanyag cikkek, így a bevásárló szatyrok használata is teljesen tiltott lenne.

Kína évek óta küzd az egyre növekvő mennyiségű lakossági hulladék kezelésével. Az ország a világ legnagyobb műanyag hulladék termelője. 2019-ben körülbelül 63 millió tonna műanyagot állított elő az ország, az újrahasznosítási arány pedig csupán 30 százalék volt. Évente nagyságrendileg 20 millió tonna egyszer használatos, biológiailag nem lebomló műanyag kerül ki a gyárakból, amiből csak a bevásárlótáska tesz ki 3 millió tonna.

Januárban a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság ötéves ütemtervet tett közzé a hulladék csökkentésére. Ezen ütemterv része a műanyag zacskók országos betiltása 2022-től, az egyszer használatos műanyag termékek 30 százalékos csökkentése, illetve a szállodákban az egyszer használatos műanyag cikkek teljes betiltása 2025-től.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .