fbpx

A hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását ellenőrzi az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék jóváhagyott ellenőrzési tervének és az ellenőrzési programnak megfelelően megkezdődött az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásának ellenőrzése.

Az ÁSZ a Stratégiájában célul tűzte ki, hogy javaslataival a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását segíti. Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozottsága, a feladatellátás kereteinek kialakítása és működtetése biztosította-e az állami hulladékgazdálkodási közfeladat szabályszerű megszervezését és ellátását, valamint a panaszkezelési rendszer szabályszerűen működött-e.

 

A hulladékgazdálkodás meghatározó szerepet tölt be a környezet minőségének és a természeti erőforrásoknak a védelmében, a társadalom valamennyi rétegét közvetlenül érinti. A klímaváltozás veszélyeinek tudatosodásával a környezetvédelmi kérdések egyre nagyobb közérdeklődésre tartanak számot.

 

Az ellenőrzés rávilágíthat arra, hogy az állami hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működése betölti-e a jogszabályokban meghatározott szerepét, szabályozottsága és a feladatellátás megszervezése biztosítja-e az állami közfeladat ellátását, szabályszerűen történt-e a panaszok kivizsgálása és kezelése. Az ellenőrzés tájékoztatást adhat a társadalom, a jogalkotók, valamint a közfeladat ellátásában résztvevők számára a hazai hulladékgazdálkodási helyzetről, valamint felhívhatja a figyelmet a hiányosságokra, gyengeségekre.

 

Az ellenőrzés felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az ellenőrzési programot és az ellenőrzött szervezeteket. Áttekintik az adott időszakban hatályos, az ellenőrzöttekre vonatkozó jogszabályokat, és az általuk benyújtott dokumentumokat. A számvevők a tudásukról vizsga keretében adnak számot.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .