fbpx

A figyelem középpontjában a hulladékgazdálkodás

Helyszíni ellenőrzésekkel folytatódik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2019 évi országos szintű megszervezésének az ellenőrzése.

A hulladékgazdálkodás meghatározó szerepet tölt be a környezet minőségének és a természeti erőforrásoknak a védelmében, a társadalom valamennyi rétegét közvetlenül érinti. Magyarországon a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatás.

A hulladékgazdálkodás a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere. Melynek keretében a szolgáltatás körébe tartozó hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, kezelését, valamint az érintett hulladékgazdálkodási létesítmény fenntartását, üzemeltetését, vagyonkezelését és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos szintű megszervezését biztosítják a folyamat szereplői.

 

Az ellenőrzésben érintett szervezetek a folyamat egy-egy tevékenységéhez köthetők. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a hulladékgazdálkodás országos céljait, a fejlesztés irányait meghatározó szervezet.
A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóság, mint országos hatáskörrel rendelkező környezetvédelmi hatóság.
Valamint a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., mint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és állami közfeladat ellátás koordináló szervezete.

 

Az ellenőrzés jelen szakaszában a számvevők az ellenőrzött szervezetek által benyújtott dokumentumok alapján adják meg a válaszokat az ellenőrzési program kérdéseire. Miszerint megvalósult-e az állami hulladékgazdálkodási közfeladat végrehajtását biztosító szabályozási feladatok ellátása. Továbbá megszervezték-e az országos szintű közszolgáltatást, annak keretében működtek-e az irányítási, koordinálási és panaszkezelési tevékenységek. Valamint szabályszerűek voltak-e a feladatok megvalósítását támogató ellenőrzési és hatósági tevékenységek. A számvevők az ellenőrzési tapasztalataikat számvevői munkaanyagban rögzítik.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .