fbpx

Hulladékból termék: elindult a támogatási program előminősítése

A kormány a Magyar Multi Program (GINOP-1.1.4-16) részeként a zöldgazdaság és -ipar termékgyártó vállalkozásai számára technológiaváltást segítő fejlesztések támogatására 2020. november 30-án életre hívta a Zöld Nemzeti Bajnokok programot.

 

A kapcsolódó GINOP (GINOP 1.2.13-20) és VINOP fejlesztési forrásokhoz való hozzáférésnek a Zöld Nemzeti Bajnokok előminősítésre történő regisztráció és a folyamatban való részvétel feltétele. Az előminősítés több ütemben valósul meg, az egyes szakaszokhoz tartozó dátumok és témakörök a znb.ifka.hu oldalon kerülnek publikálásra.

 

A Zöld Nemzeti Bajnokok programban olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:
• rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes (365 nap) üzleti évvel;
• éves átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 3 fő volt (2019);
• nettó árbevételük legalább 30 millió forint volt (2019);
• fejlesztési koncepciójuk kapcsolódik legalább egy, a lentiekben meghatározott témakörhöz.

 

A programba csak olyan vállalkozások vonhatók be, amelyek rendelkeznek a kevésbé fejlett régiókban (vagyis Közép-magyarországi régión kívül) székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel és a fejlesztést ott tervezik megvalósítani, illetve fejlesztési igényük nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati vagy a TEÁOR’08 12.00, 05.10-09.10, 19.10-20, 24.10, 30.11-12 és 33.11-20 kód szerinti tevékenységekre irányul.

 

Zöld Nemzeti Bajnokok előminősítés témakörei:
I. Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló hazai gyártók erősítése
II. Vízfelhasználás hatékonyságának növeléséhez kapcsolódó hazai gyártók erősítése
III. Elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártók erősítése
IV. Másodlagos forrásból alapanyagot előállító és/vagy felhasználó gyártók támogatása
V. Egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozások támogatása

 

A IV. Másodlagos forrásból alapanyagot előállító és/vagy felhasználó gyártók támogatása pontban olyan hazai termelő vállalkozások jelentkezését várják, amelyek:
a.) más vállalatok, szervezetek melléktermékét, hulladék anyagát használják fel, hasznosítják újra alapanyag gyártás céljából;
b.) más vállalatok, szervezetek melléktermékét, hulladék anyagát használják fel fő nyersanyagként a gyártási tevékenységük során késztermék előállítására – és ezáltal ipari szimbiózis kapcsolatot valósítanak meg.

 

A pályázat benyújtása során a fejlesztési koncepció részletezésénél minden esetben igazolni szükséges a melléktermék, hulladék származását, fajtáját, illetve a felhasználás mértékét (a gyártás során az alapanyag/késztermék hány százaléka készült másodlagos forrásból származó nyersanyagból).

 

Az előminősítés 2020. december 18-án 12 órakor indult. A V. Egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozások támogatása témakörben előminősítésre 2020. január 15-ig lehet jelentkezni. Az előminősítési felhívás elérhető  itt.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .