fbpx

Zöld megújulás jön a gazdaságban

Zöld megújulás jön a gazdaságban, a kormány 10 milliárd forinttal támogatja az egyszer használatos műanyagtermékek csökkentését segítő cégeket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Boros Anita emlékeztetett: az Országgyűlés nyáron fogadta el az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalát és használatát 2021 júniusától korlátozó törvényt.

A cél a körforgásos gazdaság kialakítása és az, hogy olyan termékek kerüljenek a piacra, amelyek könnyen lebomlanak vagy újrahasználhatóak – fűzte hozzá az államtitkár.

A támogatási konstrukció két részből áll, már kiírtak egy 7 milliárd forint keretösszegű pályázatot, és a későbbiekben indítanak egy 3 milliárd forintos, kifejezetten közép-magyarországi cégeknek szóló pályázatot is.

A pályázattal új termékek piaci bevezetését, létrehozását, kutatását, fejlesztését, továbbá a szakemberállomány képzését, a szükséges géppark és technológia előállítását és gyárak kialakítását is támogatja a kormány.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a műanyagtermékek jövő nyári kivezetésekor a hazai magyar vállalkozások termékei kerüljenek forgalomba – hangsúlyozta az államtitkár.

mti

 

Facebook Comments

One thought on “Zöld megújulás jön a gazdaságban

 • 2020/12/30 at 16:45
  Permalink

  “A kormány azt szeretné elérni, hogy a műanyagtermékek jövő nyári kivezetésekor a hazai magyar vállalkozások termékei kerüljenek forgalomba…” Talán még emlékszünk a MALÉV megszűnésének körülményeire, ezt úgy hívták, piactorzító jogosulatlan állami támogatás.

  Egyfelől a kormány az egyszer használatos műanyagokról szóló – jelenleg még az EU-nál az utólagos (elfelejtett) műszaki felülvizsgálati eljáráson levő – törvény meghozatalkor hangsúlyozta, hogy az uniós tiltások hazai átvétele azért történhet meg, mert a helyettesítő termékek rendelkezésre állnak. Most viszont a 10 Mrd Ft-t fordít átállásra, miközben kérdéses, hogy egyáltalán van-e ekkora szegmens a betiltandó piac. Nyár elején végül csak egyes műanyag zacskók lettek betiltva, néhány ezer tonna ételtároló doboz meg léggömb-pálcika műanyaghulladékról beszélünk.

  Sokkal nagyobb szükség lenne arra 10 Mrd Ft-ra az egyes használatos műanyagokról szóló uniós irányelv többi rendelkezésének (fogyasztás-csökkentés, tájékoztatás, kiterjesztett gyártói felelősség érvényesítése a szemetelés költségeire, jelölési követelmények, stb.) megvalósítására.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .