fbpx

Kormányhatározat többletforrásról a műanyag csomagolási hulladékok újrafeldolgozására

Még december közepén kormányhatározat jelent meg arról, hogy a műanyag csomagolási hulladékok újrafeldolgozására fordított állami források 2021-ben 2,185, 2022-ben 2,512 Mrd Ft-tal növekedjenek a központi költségvetésben.

 

Kedvezményezett a költségvetés XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 35. Energetikai és fenntarthatósági ágazati feladatok alcím, 3. Fenntarthatósági feladatok és közmű-szolgáltatások jogcímcsoportja. A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény szerint a jogcímcsoporton 18,816 Mrd Ft kiadás szerepel, az ugyanakkor nemcsak csomagolási, sőt, nemcsak termékdíjköteles hulladékokkal kapcsolatos finanszírozást tartalmaz.

 

A 2021. évi többlet rendelkezésre állását 2021. január 1-el kell biztosítania a pénzügyminiszternek.

 

Hasonló kormányhatározatra még 2018-ben volt példa, akkor a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékekből keletkező hulladékok gyűjtésének, kezelésének és fejlesztésének finanszírozásához szükséges intézkedésekről szóló 1680/2018. (XII. 15.) kormányhatározat alapján 2019-re kellett biztosítani az akkor még önálló, Hulladék-gazdálkodási feladatok támogatása jogcímcsoport részére egyszeri, nem beépülő jelleggel 3 Mrd Ft többletforrást. Ez akkor az állami hulladékgazdálkodás közvetítő szervezet Innovációs és Technológiai Minisztérium Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terve 2019. évi második változatában meg is jelent, mint indoklás.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .