fbpx

Nem okozott környezetszennyezést az olajos, büdös massza – állítja a hatvani hulladéklerakó üzemeltetője

“Fekete massza jelent meg kétszer is a hatvani 20 méter magas falú tároló környékén. Az üzemeltető azt állítja, minden szakhatósági vizsgálat lezárult, szennyezést nem állapítottak meg. A rendőrség azonban büntetőügyben nyomoz.”- számolt be a 24.hu.
A portál cikkében azt írja:
“Gyanúsítottként hallgatták ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon a hatvani REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. korábbi vezetőjét egy tavaly nyári „káresemény” ügyében.

A rendőrség a napokban kiadott határozatában azt írta, megállapították: 2020 júniusában súlyos környezetkárosítást okozott, hogy a cég által üzemeltetett hulladéklerakó közelében lévő területet fekete, olajos massza öntötte el. A határozat szerint egyértelmű, hogy az anyag a cég hatalmas, több mint 20 méter magas gátfallal körülvett tárolómedencéjéből származott. A rendőrök helyszíni vizsgálata során ugyanis kiderült, hogy a lerakó töltése öt helyen is szivárgott.”

 

A lerakónak egy sor veszélyes hulladék befogadására van engedélye, mint például olajos fúróiszapra vagy tartályok alján összegyűlt iszapszennyeződésre.

 

“A rendőrség által idézett szakértői vizsgálat szerint a felszín alatti vizekben határértéket meghaladó mennyiségű klorid, szulfát, bór, nikkel és TPH jelenlétét mutatták ki, és megállapították azt is, hogy a massza kiterjedt területen károsította a földet és az élővilágot.”

 

24.hu megkeresésére a Kft.-nél elismerték, hogy kihallgatták a cég volt ügyvezetőjét, de közölték azt is, hogy a gyanúsítás ellen panasszal éltek, mert “a Kormányhivatal és a Katasztrófavédelmi Hatóság, amely az ügyet vizsgálta, már a gyanúsítás előtt határozatban és véglegesen megállapította, hogy nem történt jogsértés, szennyezés nem valószínűsíthető, kármentesítésre és további intézkedésre sincs szükség.”

 

24.hu a Hatvani Hírlap nyomán felidézi, hogy a cég jogelődjének már korábban is volt nagyobb sajtóvisszhangot kiváltó szennyezési ügye, utána váltott mostani nevére a Kft.

 

További részletek a 24.hu-n.

 

Forrás: 24.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .