fbpx

Ukrajnában komoly gondot okoz az egészségügyi hulladékok kezelése

Ukrajnában senki nem ellenőrzi és nem is tudja, mekkora hatalmas mennyiségben kerülnek az erdőkbe, a folyókba, tavakba az egészségügyben keletkező veszélyes hulladékok, írja az obozrevatel.com cikke alapján a Kárpáthír.

A hivatalos iratok szerint a kórházakban, klinikákon keletkező veszélyes hulladékokat az azok gyűjtésével és megsemmisítésével foglalkozó vállalatokhoz kerülnek. A valóságban azonban ezek a környezetkárosító, egészségre fokozottan veszélyes dolgok az ukrajnai erdőkben, folyókban, tavakban kötnek ki. Az illetékes cégeknek kifizetődőbb így megszabadulni tőlük, mint drága pénzért megsemmisíteni azokat. Az erre kiutalt állami támogatást persze tiszta nyereségként elkönyvelve gond nélkül elfogadják.

Az állami környezetvédelmi felügyelőség becslése szerint 2020 folyamán Ukrajna klinikáin, kórházaiban legkevesebb 100 000 tonna veszélyes hulladék keletkezett. Ezek sorában bőségesen találhatóak a koronavírus elleni harcban elhasználódott védőeszközök, lejárt szavatosságú gyógyászati készítmények, a kórbonctani intézményekből kikerülő belső emberi szervek, de még radioaktív anyagok is. Mindezt a törvényi előírásnak megfelelően az arra hivatott vállalatok dolga volna biztonságos körülmények közepette megsemmisíteni.

Ám ez nagyon költséges és munkaigényes foglalatosság. A környezetvédők szerint azonban e roppant mennyiségű fokozottan ártalmas hulladéknak alig a fele kerül az égetőkbe. Ez is csak becsült adat, mert valójában senki nem tudja, hány tízezer tonnányit dobnak ki egyszerűen az utak mentén, erdők szélén, folyók, patakok árterén. Ha nem kapják el a környezetszennyezőt, tetemes haszonra tesz szert. Ám ha tetten is érik, ami a legritkább esetben történik meg, akkor is nevetséges pénzbírság a büntetése.

Thirdman fotója a Pexels oldaláról
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .