fbpx

Alumínium aeroszolos flakon: a zárt körforgás nem környezetbarátabb

Alumínium spray-flakonoknál a zárt láncú, flakonból-flakon újrafeldolgozás környezetileg és gazdaságilag sem kedvezőbb a más célú újrafeldolgozásoknál – állítja egy svájci tanulmány.

 

Az alumínium aeroszolos flakonok gyártókat tömörító nemzetközi szervezet, az Aerobal – melynek magyar tagja is van -, az európai alumínium tekercs gyártók szövetsége, az ASP és az őket összefogó német alumíniumipari szövetség, a Gesamtverband der Aluminiumindustrie e.V. felkérésére a svájci Carbotech AG  tanulmányban vizsgálata meg a zárt láncú újrafeldolgozásos termékkörforgás környezeti és gazdasági előnyeit.

 

A tanulmány kitér rá, hogy az aeroszolos flakonok gyártásához a csomagolási igénynek megfelelő, számos különféle alumínium-ötvözet használatos. Ezek az ötvözetek újrafeldolgozáskor egyes termékek gyártásához – amennyiben összetételük, tisztaságuk a kívánalmaknak megfelel – kelendőbbek lehetnek, mint a primer alumíniumból való előállítás. Ehhez adódik még hozzá, hogy jelenleg az újrafeldolgozott alumínium iránti kereslet a kínálatot mintegy négyszerese. Ebben a helyzetben a flakonok másodnyersanyag tartalmának növelése – pl. egy jogalkotó előírás nyomán – a tanulmány szerint nem az összes újrafeldolgozott hulladék mennyiségének növekedéséhez vezet, csak az újrafeldolgozott hulladék felhasználási területek közötti megoszlásába szól bele.

 

A zárt termék életútra való összpontosítás, figyelembe véve az alumínium globális piacát, gazdaságilag és környezetileg tehát nem feltétlenül előnyös. Különleges esetekben, amikor a szükséges tulajdonságokkal rendelkező alumíniumhulladék nagyobb erőfeszítés nélkül elérhető a piacon, kedvezőbb lehet. A hulladék szállításához szükséges nagyobb távolságok, a válogatás és az olvasztás további eljárási lépései és az ezzel járó anyagveszteségek viszont egy zárt termékciklusban növelik a negatív környezeti – és gazdasági – hatásokat is.

 

A tanulmányíró Carbotech szerint a legjobb stratégia a minél magasabb gyűjtési és válogatási arányra törekvés. A tanulmánynak jelentőséget adhat, amennyiben eredményeiből  következtetni lehet az alumínium italos dobozoknál a dobozból doboz újrafeldolgozás – melyet hazánkban a Hell Energy Magyarország Kft. az elmúlt időszakban különösen is hirdet – környezeti lábnyomára. Kérdés, a vizsgálat keretparaméterei, így például a használt ötvözetek száma a két csomagolásnál mennyire tér el.

 

Forrás: Gesamtverband der Aluminiumindustrie e.V.

 

Musthaq Nazeer képe a Pixabay -en.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .