fbpx

A Lidl Magyarország kapta az idei Deloitte Zöld Béka Díjat, a Nanushkáé a különdíj

A Deloitte Magyarország 20. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, amely a nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgál hazánkban. Az őszi pályázati időszakot követően egy 13 tagú, független szakértői zsűri előre meghatározott kritérium- és pontrendszer alapján értékelte a beérkezett jelentéseket, amelyek közül végül egyhangúan két, 2020-ban először jelentést készítő vállalat bizonyult a legjobbnak. A Legjobb Fenntarthatósági Jelentés Díjat a Lidl Magyarország, míg a különdíjat a Nanushka International Zrt. kapta. – számol be Deloitte Zrt. weboldalán.

 

A Lidl első alkalommal készített jelentése kiemelkedően jól strukturált, széles körű, a vállalat minden működési területére (üzletek, logisztikai központok, központi irodaház) és helyszínére kiterjedt. A jelentés tartalmát a 2019-ben elvégzett lényegességi felmérésük eredményei és a Lidl Felelősségi Modell (LRM) alapján, a GRI Standards iránymutatásai szerint elkészítette. Stratégiája 5 pilléren alapszik, mely konkrét és érthető. A mérőszámok egyértelműek, bázisértékkel, folyamatos értékeléssel, a teljesítésükre kitűzött határidőkkel. ISO és GRI szabványoknak megfelelő KPI-ok aránya magas, jól követhető, átlátható módon megjelenítve. Környezeti és társadalmi hatásait is bemutatja a Fenntartható Fejlődési Célokhoz (SDG-k) történő hozzájárulásukat ismertetve” – értékelte a Lidl jelentését Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlesztésért (BCSDH) ügyvezetője, a Zöld Béka Díj zsűrijének elnöke.

 

A vállalati jelentéstétel 2021-ben jelentős átalakuláson megy majd keresztül, mivel az új Európai Bizottság felülvizsgálata lezárul a nem-pénzügyi jelentések szabályozásáról és új szigorúbb szabályozás bevezetése várható 2021 márciusában. A Budapesti Értéktőzsde ESG Guide-ja a társadalmi egyeztetéseket követően szintén kiadásra kerülhet majd, amely így alapvető hatással lesz a tőzsdei vállalatok fenntarthatósági jelentésére és bevezeti azon nemzetközi standardeket idővel, melyek minőségi javulást hozhatnak a hazai fenntarthatósági jelentések terén. Az idei évben várható a COP26 nemzetközi klímatárgyalás Glasgow-ban, amelyre a Science Based Targets Initiative például egy új Net-Zero címkével készül, egy olyan minőségi standard-al, amellyel a világ vállalati kitűzhetik a tudomány megállapításaival szinkronban lévő karbonsemlegességi céljukat. Jelenleg nagyon kevés a karbonsemleges célt állító vállalatok száma Magyarországon, és világszinten is kevés a tudományosan megalapozott célokat választók. Ezek a trendek már ettől az évtől begyűrűznek a magyarországi jelentésekbe is, de várhatóan az idei évről jövő évben készülő jelentésekben lesz tetten érhető. A jelentésírás standardjai is egy harmonizációs folyamaton mennek majd keresztül, amelynek pozitív hatása lehet a vállalatok jelentéstételére és reméljük egyszerűsíti de egyben erősíti a jelenlegi számtalan standard közötti eligazodást és a szakmai szempontokat egyben” – mondta el Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatóság és klímaváltozás üzletágának vezetője.

 

További részletek és a két nyertes jelentései a Deloitte Zrt. honlapján.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .