fbpx

Greenpeace: a lakosság korábbi betétdíjat és újratöltést szeretne

Nyílt levelet intézett a Greenpeace Magyarország környezetvédő szervezet a kormány két miniszterének. A koncessziós jogszabály elfogadása kapcsán felhívja a figyelmet, hogy nemcsak ők, de a lakossági is “ambiciózus, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépéseket vár a kormánytól”.

Felmérésük szerint a lakosság 85 %-a támogatja, hogy visszaválthatóak legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével, 86% pedig a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja.

 

A környezetvédő szervezet ezért azt várja el a kormánytól, hogy

– már 2022. január 1-el bevezetésre kerüljön a betétdíj az eldobható italcsomagolásokra,

– legkésőbb 2024-re legyen céldátum az azokból keletkező hulladék újrahasznosítására és

– legyenek újratöltési célszámok vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzők, javaslatuk szerint 2026-ra 70%-os újratöltéssel

 

Ami az újratöltés preferálását és a célszámt illeti, azok nem lennének egyedül állóak a térségben: Németországban a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló jogszabály ár régóta tartalmaz célt, 2019 óta ez 70% és Ausztriában is tartalmazza a kormány és az italgyártók közötti hosszú távú megállapodás az újratölthető csomagolások atraktívabbá tételét.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .