fbpx

A MEKH felkészült a módosított hulladéktörvényben előírt többletfeladatok ellátására

A hazai hulladékgazdálkodási rendszert megújító jogszabály már ebben az évben új feladatokat ró a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalra (MEKH) – áll a hivatal közleményében. A Hivatal felkészült az új hatáskörök ellátására és a törvényi rendelkezések gyakorlatba való átültetésére.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban módosított hulladéktörvény (2012. évi CLXXXV. tv.) új alapokra helyezi a hazai hulladékgazdálkodási tevékenységet, ami jelentősen hozzájárul a természeti környezet megóvásához.

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra való átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.

A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat. Újdonság, hogy az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be.

A módosítás megteremti a korszerű hulladékgazdálkodás alapjait és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára már az idén új feladatokat állapít meg.

A Hivatalnak meg kell vizsgálnia, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a közszolgáltatói alvállalkozók tevékenysége megfelel-e az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglalt előírásoknak és erről megfelelőségi véleményt kell kiállítania.

A MEKH feladata lesz az is, hogy jóváhagyja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók szerződéseit és kötelezettségvállalásait.

A Hivatalnak egy, a koncessziós pályázati eljárás lefolytatásához szükséges tájékoztatót is el kell készítenie, mely a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét mutatja be. Az új feladatok közé tartozik a hulladékgazdálkodási létesítményekre és vagyonelemekre vonatkozó vagyonkataszter felállítása, illetve annak működtetése is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felkészült az új hatáskörök ellátására és a törvényi rendelkezések gyakorlatba való átültetésére.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .