fbpx

Az illegális háztartásihulladék-égetés az eddig feltételezettnél akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent

Az illegális háztartásihulladék-égetés az eddig feltételezettnél akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent – írta a Népszava.

Egy új, nemzetközi kutatás során magyar és román szakemberek tanulmányozták, miként járul hozzá a két ország településeinek levegőjében lebegő, tíz mikron méretű, PM10-nek nevezett részecskék mennyiségéhez a lakossági hulladékégetés. A felmérés során vizsgált összes helységben – Budapesten, Bukarestben és a kisebb vidéki településeken – kimutatták az ártalmas vegyületeket, és megállapították, hogy a PM10 mennyiségének akár az 5 százalékáért is a hulladékégetés felelhet.

A lap idézi Szegő Judit környezetkutatót, a Levegő Munkacsoport projektvezetőjét, aki elkeserítőnek nevezte az eredményt, és úgy vélte, a hivatalos mérőállomások adataiból levont következtetések messze alábecsülik az egészségügyi kockázatokat. A környezetvédő szervezet ezért szemléletformálást, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítását, a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítését sürgeti.

Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja már tavaly kimutatta, hogy a háztartásihulladék-égetés során nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő anyag jut a levegőbe. Bár a tűzifa használata is jelentősen szennyez, bizonyos műanyaghulladékok elégetésekor ennél 100-700-szor több és akár ezerszer mérgezőbb policiklusos aromás szénhidrogének kerülnek a levegőbe. A száraz tűzifánál a papír, forgácslemez, farostlemez és bútorok égetése is mintegy harmincszor rákkeltőbb – írta a Népszava.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .