fbpx

ITM-államtitkár: Magyarország sokat tett a fenntarthatóságért

Magyarország az elmúlt egy évben sokat tett a fenntarthatóságért, a körforgásos gazdaság kiépítéséért, az energia- és klímapolitikai célokért – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Figyelő e heti számában megjelent interjúban.

űSteiner Attila sikerként értékelte, hogy a tavaly kibocsátott zöld állampapírt ötszörösen túljegyezték. Közölte, hogy a kormány uniós forrásokat is bevon a klíma- és természetvédelmi akcióterv megvalósításába. A körforgásos gazdaság kiépítésére 300 milliárd forint jut. Folytatódik az elektromos járművek beszerzését támogató program, az egymillió fa elültetése pedig az egy éve meghatározott ütemben halad – tette hozzá.

Az államtitkár az interjúban ismertette a hulladékmentesítés eddigi eredményeit. A Tisztítsuk meg az országot! program a tavaly júliusi kezdet óta 25 ezer tonna szeméttől szabadította meg az országot, a hozzá kapcsolódó telefonos alkalmazás 12 ezer bejelentést rögzített. A hulladéktörvény módosításával súlyosbodtak a büntetések, és szükség esetén további szigorítások jöhetnek. Az elsőbbség azonban a megelőzésé, Steiner Attila ezért a szemléletformálás szerepét hangsúlyozta.

Eredményt vár attól is, hogy számos műanyag terméket július 1-jétől már nem lehet forgalmazni, és a műanyag zacskók termékdíja is emelkedik. Várakozása szerint a kezelendő szemét mennyiségét a folyókon érkező hulladék még sokáig növelni fogja, de – mint mondta – a kormány biztosítja a szükséges forrásokat a természetes vizek megtisztításához.

Steiner Attila kitért a Mátrai Erőmű átalakítására is. A 2030-ig tartó munkálatok a dolgozók megélhetését nem veszélyeztetik, számukra képzési és mobilizációs programokat szerveznek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az utolsó széntüzelésű erőmű modernizálása jelentősen csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását, és a kormány azt szeretné, ha a háztartási lignittüzelést is kiváltanák a korszerűbb megoldások.

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .