fbpx

A Henkel és a Plastic Bank Kairóban megnyitotta az első három műanyaghulladék gyűjtőközpontját

A Henkel és a Plastic Bank Kairóban megnyitotta az első három műanyaghulladék gyűjtőközpontját. A projekt a Henkel és a szociális vállalkozás közötti sikeres és hosszú távú partnerség része. A közös cél: a műanyaghulladék környezetbe kerülésének megakadályozása egyúttal hosszú távú pozitív társadalmi hatás elérése.

Az egyiptomi környezeti, társadalmi és gazdasági helyzet javítása érdekében a Henkel és a Plastic Bank első lépésként három műanyaghulladék gyűjtőközpontot nyitott. A partnerek együtt azon dolgoznak, hogy az elkövetkező években folyamatosan bővítsék elkötelezettségüket, és 2023-ig elérjék az évi 5000 tonna műanyaghulladék összegyűjtését. Az emberek leadhatják az összegyűjtött műanyaghulladékot a gyűjtőközpontokban, amelyért cserébe pénzt kapnak. Ez a folyamat megakadályozza a műanyag bejutását a folyókba és az óceánokba, egyúttal javítja a helyi lakosság olykor nehéz életkörülményeit. A Plastic Bank újra feldolgozza a műanyagot, és úgynevezett Social Plastic(r)-ként visszavezeti az értékláncba. 2017-ben a Henkel volt az első olyan globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat, amely partnerségre lépett a Plastic Bank-kal, és már piacra dobott Social Plastic(r)-ből készült termékcsomagolást.

“A Henkel fenntarthatóság iránti elkötelezettsége mélyen gyökerezik vállalati kultúránkban, szerves eleme Céltudatos Növekedés stratégiai keretünknek. A Plastic Bankkal folytatott egyedülálló együttműködés elősegíti, hogy egyre több újrahasznosított műanyagot integráljunk termékeink csomagolásába, támogatja a körforgásos gazdaság előmozdítását valamint a műanyaghulladék elkerülését célzó ambiciózus céljainkat” – mondja Carsten Knobel, a Henkel igazgatóságának elnöke.

“A környezetbe kerülő műanyaghulladék az egyik legnagyobb globális kihívás, és globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalatként tökéletesen tisztában vagyunk a felelősségünkkel. A Plastic Bankkal való együttműködésünk fantasztikus példa a partnerség erejére, pozitív hozzájárulás mind környezeti, mind társadalmi hatásokhoz. Nagyon örülünk, hogy tovább mélyíthetjük együttműködésünket a Plastic Bankkal. Közös összefogással ösztönözhetjük a társadalmi fejlődést az egész világon, és ezzel egyidejűleg elősegíthetjük a környezetben lévő műanyaghulladék csökkentését és a körforgásos gazdaság előmozdítását” – teszi hozzá Sylvie Nicol, HR igazgató, a Henkel Fenntarthatósági Tanácsának elnöke.

“Büszkék vagyunk arra, hogy a Henkellel együttműködve bővíthetjük az újrafeldolgozási infrastruktúrákat és elősegíthetjük a fenntartható csomagolási megoldásokat” – nyilatkozta David Katz, a Plastic Bank alapítója és vezérigazgatója. “Partnerségünk kezdete óta a Henkel több mint 1,7 millió kilogramm műanyaghulladék összegyűjtésében segített, megakadályozva ezzel, hogy több mint 86 millió műanyag flakon kerüljön az óceánba. Új egyiptomi gyűjtőközpontjainkkal újabb fontos lépést teszünk azért, hogy kevesebb műanyag kerüljön az óceánokba, valamint javítsuk az afrikai kontinensen élők életszínvonalát.”

Hulladék átalakítása lehetőséggé

A Plastic Bank újrahasznosító ökoszisztémákat hoz létre olyan országokban, ahol még mindig nincs megfelelő hulladékgazdálkodási infrastruktúra. A gyűjtők az összegyűjtött anyagokért támogatást kapnak, ami segít fedezni családjuk alapvető szükségleteit, például élelmiszerek, üzemanyag, iskolai tandíj vagy egészségbiztosítás révén. Az összegyűjtött műanyagot Social Plastic(r) termékként dolgozzák fel, amely így visszakerül az ellátási láncba például termékek csomagolásaiba.

Egyiptomban a Henkel és a Plastic Bank két év alatt közel 1000 munkahelyet kíván létrehozni, a hosszú távú újrahasznosítási infrastruktúra kiépítése több mint 4000 egyiptomi állampolgár életére lesz közvetlen pozitív hatással. A 2017-ben Haitin elindított sikeres partnerség eredményeire támaszkodnak a vállalatok.

A Henkel már több csomagolásába beépítette a Social Plastic(r) újrahasznosított terméket. A Nature Box szépségmárka volt az első, amely bevezette a Social Plastic(r) használatát teljes szortimentjének műanyag flakon csomagolásához, a flakonok 98 százalékban Social Plastic(r)-ból készülnek. A Laundry & Home Care Pro Nature tisztítószerei PET-flakonjai például 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, amelyek 50 százaléka Social Plastic(r).

Elkötelezettség a körforgásos gazdaság mellett

A Plastic Bankkal való partnerség mindössze egy a Henkel számos tevékenységei és kezdeményezései közül, amely a körforgásos gazdaság elősegítését és a fenntartható csomagolási megoldások népszerűsítését szolgálja. A vállalat ambiciózus csomagolási célokat fogalmazott meg a zárt láncú műanyag-újrahasznosítás előmozdítása érdekében: 2025-re az összes csomagolás újrahasznosítható vagy újrafelhasználható lesz*, és a fogyasztási cikkek csomagolásában az újrahasznosított műanyag aránya 30 százalékra emelkedik. Ma már számos termék csomagolása 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül. A fenntarthatóság terén elért haladás előmozdításában a Henkel az értéklánc mentén számos partnereivel működik együtt, valamint több országokon átnyúló kezdeményezésben vesz részt. A Henkel tagja például a New Plastics Economy-nak, valamint alapító tagja a globális Alliance to End Plastic Waste-nek.

* Kivéve azokat a ragasztó termékeket, amelyekben a maradékanyagok befolyásolhatják az újrahasznosíthatóságot vagy szennyezik az újrahasznosítási folyamatokat.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .